ca

Els trastorns cognitius augmenten el risc de tenir COVID-19 sever?

 

Des d’inicis d’aquest any, el coronavirus ha aconseguit estendre pel món a pas redoblat. A mesura que passa el temps, són més les dades que obtenim d’ell i les estratègies que vam crear per enfrontar-ho. Però encara estem lluny de poder eradicar-per complet. Ara, amb la intensió d’augmentar els nostres coneixements sobre el virus un nou estudi ha delimitat a diversos trastorns cognitius com a nous factors de risc per al desenvolupament de quadres de COVID-19 greu.

Per a aquest moment, més de 44 milions de persones al món s’han contagiat, mentre que un altre milió ja ha perdut la seva vida a causa de la malaltia. Enmig d’aquestes circumstàncies, és imperant trobar formes d’evadir els mortals casos d’COVID-19 sever.

Per aquest motiu, la informació oferta per la revista Brain, Behavior and Immunity es torna altament valuosa. Això causa que, amb les dades obtingudes de l’Biobanc del Regne Unit (UK Biobank), els investigadors han pogut crear un nou mapa d’individus que podrien estar en alt risc i que, per tant, s’han de posar sota vigilància i tractament intensiu des el moment un per evitar que la malaltia escali i es donin més baixes. 

 

Sobre els trastorns cognitius i el COVID-19

Els investigadors van treballar amb dades de més gairebé 390 mil persones de l’registre de l’UK Biobank. Però, d’aquestes, només es van enfocar en les 1.091 de les 3.884 que van rebre la prova per COVID-19 i van donar positiu.

D’entre aquests, es van revisar 974 afeccions mèdiques diferents sumades a 30 biomarcadors sanguinis. A la fin de la seva investigació, van ser capaços d’assenyalar diversos trastorns cognitius i un parell de mutacions genètiques relacionades amb els casos severs de COVID-19.

En primer lloc, els trastorns assenyalats van ser l’Alzheimer, la demència el deliri i els trastorns amnèsics. Per la seva banda, les mutacions en el gen receptor de l’enzim convertidor d’angiotensina 2 (ACE2) ia la proteasa serina 2 transmembrana (TMPRSS2) també han acabat identificades com potenciadors dels casos greus de coronavirus.

 

¿Se sap per què les persones amb trastorns cognitius són més sensibles a l’COVID-19?

Fins al moment, l’abast de la investigació només ha aconseguit establir la relació d’ocurrència dels trastorns cognitius i les mutacions genètiques amb els casos severs de COVID-19. Els investigadors ja han declarat que és imperant realitzar més estudis a l’això per poder entendre els mecanismes biològics que uneixen els dos elements.

Fins ara, altres estudis ja han relacionat certs gens amb els casos greus de coronavirus. Igualment, altres han assenyalat que en l’estudi dels quadres severs de l’COVID-19 podrien trobar pistes per al seu tractament. Però, tot i calen més investigacions en aquestes àrees.

 

Accions immediates

Per als investigadors és clar que: “Hi ha una necessitat urgent d’atenció especial per a la demència durant la pandèmia de COVID-19”, segons escriuen en el seu estudi. Després de tot, van ser justament aquesta i l’Alzheimer les que es van mostrar més estretament relacionades amb casos greus de coronavirus.

Per al futur, el tenir aquesta informació podrà ajudar els doctors a identificar quins pacients podrien requerir tractaments intensius abans que els pitjors símptomes de l’coronavirus es desenvolupin. Pel que, podrien crear-se línies d’acció especialitzades per a persones amb trastorns cognitius per protegir-les de les conseqüències més severes de l’COVID-19.

 

 

Per Oriana Linares