ca
Notícies

Malaltia d’Alzheimer: els medicaments ajuden a controlar els símptomes.

La malaltia d’Alzheimer encara no té cura, però hi ha dos tipus de medicaments que poden ajudar a viure amb els símptomes de la malaltia.

Els medicaments per tractar la malaltia d’Alzheimer podrien ser una de les estratègies per ajudar a retardar o gestionar la pèrdua de memòria, els problemes de pensament i raonament i el funcionament diari de la persona afectada. Encara que aquests medicaments no curen la malaltia, poden millorar la qualitat de vida i perllongar la independència.

Hi ha dos tipus de medicaments per tractar la malaltia d’Alzheimer: els que poden alleujar temporalment alguns símptomes i els que poden endarrerir l’avenç de la malaltia. Aquests medicaments no donen resultat en tots els casos i poden perdre’n l’eficàcia amb el temps. Solen ser més eficaços en persones amb malaltia d’Alzheimer en una etapa inicial a moderada.

Hi ha investigacions en curs sobre medicaments més eficaços per tractar la malaltia d’Alzheimer. Si no pots prendre els medicaments aprovats o no funcionen per a tu, pregunta-li al teu metge si podries ser elegible per participar en un assaig clínic.

El rol actual dels medicaments per tractar la malaltia d’Alzheimer
L’Administració d’Aliments i Medicaments dels EUA (FDA, per les sigles en anglès) ha aprovat específicament diferents tipus de medicaments per tractar els símptomes de la malaltia d’Alzheimer.

  • Inhibidors de colinesterasa
  • Memantina

Aquests medicaments poden:

-Estar aprovats per a etapes específiques de la malaltia d’Alzheimer. Aquestes etapes (lleu, moderada i greu) es basen en les puntuacions de les proves que avaluen la memòria, la consciència del temps i el lloc, i el pensament i el raonament.

Tot i això, els metges podrien receptar medicaments per tractar la malaltia d’Alzheimer per a etapes diferents d’aquelles per a les quals l’Administració d’Aliments i Medicaments els ha aprovat. Les etapes de la malaltia d’Alzheimer no són exactes, les respostes individuals als medicaments varien i les opcions de tractament són limitades.

Si el vostre metge us recepta medicaments com a part del vostre pla de cura de la malaltia d’Alzheimer, assegureu-vos d’entendre els beneficis i riscos potencials del medicament per a la vostra situació.

-No estan aprovats per al deteriorament cognitiu lleu. Aquesta afecció, que implica canvis subtils a la memòria i el pensament, pot ser una etapa de transició entre els canvis normals a la memòria relacionats amb l’edat i la malaltia d’Alzheimer. Moltes persones amb deteriorament cognitiu lleu (però no totes), amb el temps, desenvolupen la malaltia d’Alzheimer o una altra demència.

Els assaigs clínics que avaluen si els fàrmacs per tractar la malaltia d’Alzheimer podrien prevenir la progressió del deteriorament cognitiu lleu a la malaltia d’Alzheimer, generalment no han mostrat cap benefici durador.

Inhibidors de la colinesterasa
Una manera com la malaltia d’Alzheimer fa malbé el cervell és reduint els nivells d’un neurotransmissor (acetilcolina) que és important per a l’estat d’alerta, la memòria, el raonament i el judici. Els inhibidors de la colinesterasa augmenten la quantitat d’acetilcolina disponible per a les cèl·lules nervioses en prevenir la seva descomposició al cervell.

Els inhibidors de la colinesterasa no poden revertir la malaltia d’Alzheimer ni aturar la destrucció de les cèl·lules nervioses. Aquests medicaments, a la llarga, perden efectivitat pel fet que la disminució de les neurones cerebrals produeix menys acetilcolina a mesura que progressa la malaltia.

Els efectes secundaris comuns poden incloure nàusees, vòmits i diarrea. Començar el tractament amb una dosi baixa i arribar a una dosi més alta pot ajudar a reduir els efectes secundaris. Prendre aquests medicaments amb aliments també podria ajudar a minimitzar els efectes secundaris.

Les persones amb certs tipus d’arítmies cardíaques no haurien de prendre inhibidors de colinesterasa.

Amb freqüència, es recepten tres inhibidors de colinesterasa:

  • El donepezil (Aricept) està aprovat per tractar totes les etapes de la malaltia. Es pren com una pastilla un cop al dia.
  • La galantamina (Razadyne) està aprovada per tractar la malaltia d’Alzheimer de lleu a moderada. Es pren com una pastilla un cop al dia o com una càpsula d’alliberament perllongada dues vegades al dia.
  • La rivastigmina (Exelon) està aprovada per a la malaltia d’Alzheimer de lleu a moderada. Es pren com una pastilla. També es pot fer servir un pegat cutani per tractar la malaltia d’Alzheimer severa.

Memantina per a estadis més avançats
La memantina (Namenda) està aprovada per la FDA per al tractament de la malaltia d’Alzheimer de moderada a greu. Funciona regulant l’activitat del glutamat, un missatger químic àmpliament involucrat en les funcions cerebrals, fins i tot l’aprenentatge i la memòria. Es pren en forma de pastilla o xarop. Els efectes secundaris comuns inclouen marejos, mal de cap, confusió i agitació.

L’Administració d’Aliments i Medicaments també ha aprovat una combinació de donepezil i memantina (Namzaric), que es pren en forma de càpsula. Els efectes secundaris inclouen mal de cap, marejos, nàusees i diarrea.

Quan deixar de prendre els medicaments per a l’Alzheimer
Com que la malaltia d’Alzheimer és una malaltia progressiva, els símptomes i el pla de cura canviaran amb el temps. Si s’està prenent un medicament per tractar la malaltia d’Alzheimer, la revisió contínua del teu pla de cura inclourà treballar amb el metge per decidir quant de temps has de continuar amb el teu medicament.

Com que els efectes dels medicaments per tractar la malaltia d’Alzheimer són generalment suaus, pot ser difícil saber si els medicaments estan funcionant. Tot i això, no pots saber si els teus símptomes podrien ser més greus sense el medicament.

Parla amb el metge abans de deixar de prendre un medicament per tractar la malaltia d’Alzheimer i fes-li saber si la teva afecció empitjora després de deixar de prendre’l.

Treballar amb el teu equip d’atenció mèdica et pot ajudar a trobar les millors estratègies per controlar els teus símptomes i perllongar la independència.

Aducanumab
Aquesta teràpia d’infusió intravenosa és el primer medicament del seu tipus que s’ha aprovat per a la malaltia d’Alzheimer. Només està aprovat per a pacients amb deteriorament cognitiu lleu i demència lleu per malaltia d’Alzheimer.

L’Administració d’Aliments i Medicaments va aprovar l’aducanumab mitjançant una disposició d’aprovació accelerada perquè redueix la proteïna beta amiloide que es creu que és un factor clau en el curs de la malaltia d’Alzheimer.

Tot i això, els beneficis en el funcionament diari, el raonament o la memòria no són clars. Els efectes secundaris poden ser els següents:

  • Anomalies a les imatges relacionades amb l’amiloide amb edema, on hi ha inflor al cervell (edema)
  • Anomalies a les imatges relacionades amb l’amiloide amb dipòsits de hemosiderina, la qual cosa inclou petits sagnats al cervell (microhemorràgies) i sagnat a la superfície cerebral (siderosi superficial)

Per detectar aquests canvis cal repetir les imatges per ressonància magnètica del cervell.

El seu ús actual és limitat perquè els Centres de Serveis de Medicare i Medicaid (dels EUA, CMS, per les sigles en anglès) estan avaluant plans per oferir cobertura a persones que tenen Medicare (una mena de seguretat social americana creada no fa gaire) i participen en assajos aleatoritzats i controlats que han estat aprovats per aquests Centres.

Lecanemab
El lecanemab, un altre medicament per a la malaltia d’Alzheimer, ha demostrat ser prometedor en persones amb una forma lleu de la malaltia i amb deteriorament cognitiu lleu degut a aquesta. Podria estar disponible als EUA el 2023.

En un assaig clínic de fase 3, es va comprovar que el medicament feia un 27% més lent el deteriorament cognitiu en persones amb malaltia d’Alzheimer en fase inicial. El lecanemab actua impedint que les plaques amiloides del cervell s’aglutinin. Aquest estudi és el més gran realitzat fins ara per comprovar si l’eliminació dels cúmuls de plaques amiloides del cervell pot fer més lent el progrés de la malaltia.

L’Administració d’Aliments i Medicaments americana està fent una revisió del lecanemab. En un altre estudi s‟està avaluant l‟eficàcia del medicament per a les persones amb risc de tenir malaltia d‟Alzheimer, incloses les que tenen un familiar proper que tingui la malaltia.

 

Escrit per personal de Mayo Clinic

traducció X.R.

https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/alzheimers/art-20048103