ca

Enfrontar la demència al món costarà uns 2 trilions de dòlars al 2029.

 

La Habana/EFE

L’enfrontament a la demència a nivell global requerirà un cost social de 2 trilions de dòlars en l’any 2029, va advertir fa un mes l’investigador britànic Martin Prince en una conferència impartida en un fòrum sobre malalties neurodegeneratives que es va dur a terme a l’Havana.

L’especialista del Kings Gollege de Londres també va alertar que per a l’any 2017 es calcula que el desemborsament per encarar la demència en el món ascendirà al trilió de dòlars, d’acord amb un informe de l’agència local Premsa Llatina.

Prince va indicar que Europa és actualment la regió més afectada per aquesta malaltia mental amb gairebé un 8% dels seus habitants en aquesta situació, xifra que podria superar el 14 per cent cap a l’any 2050.

Així mateix va considerar que en el cas de Llatinoamèrica, les estadístiques passaran des de gairebé un 5% en aquest moment a un 18% d’aquí a 35 anys.

“Iguals tendències es registraran a Àfrica, Àsia, Oceania i Amèrica del Nord”, ha augurat l’expert, que participa com a convidat en una conferència sobre trastorns neurodegeneratius, i un observatori per observar-los.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la malaltia d’Alzheimer, que és la causa més comuna de demència, acapara entre 60 i 70% dels casos, i té un impacte “físic, psicològic, social i econòmic” a les famílies, en els encarregats de cuidar aquests pacients i també per a la societat.

A Cuba les investigacions més recents realitzades sobre la prevalença de l’Alzheimer estimen que existeixen al voltant de 150,000 persones que pateixen aquesta malaltia o un altre tipus de demència, xifra que podria elevar-se a 273,000 afectats en l’any 2030, segons dades oficials.

La demència, està considerada la setena causa de mort a l’illa, i s’associa a diversos factors de risc, com l’edat avançada, els ictus, signes de parkinsonisme, menor nivell educacional i al deteriorament cognitiu lleu.