ca

“Ensenyen” a computadores a identificar cèl·lules associades amb l’Alzhèimer.”

 

Un sistema informàtic pot entrenar a l’ordinador a identificar imatges de cèl·lules cerebrals amb plaques amiloides (senils), una característica de la malaltia d’Alzheimer, permetent així la detecció primerenca d’aquesta afecció, segons es va publicar en un estudi presentat aquest dimecres.

A causa de la capacitat tecnològica del programa, la identificació es pot fer en temps rècord, va afirmar l’estudi de la Universitat de Califòrnia (UC) Davis.

La investigadora Brittany Dugger, va anotar que, tot i això, el sistema informàtic no reemplaça el criteri del patòleg.

“Aquesta és una eina. Així com els teclats serveixen per escriure i han ajudat a escriure fluxos de treball, la patologia digital combinada amb l’aprenentatge automatitzat pot ajudar amb els fluxos de treball de la neuropatologia”, ha assenyalat Dugger.

Professora del Departament de Patologia i del Laboratori Medicina a UC Davis i autora líder de l’estudi, Dugger va treballar conjuntament amb Michael Keiser, professor de l’Institut per a Malalties Neurodegeneratives i amb el Departament de Química Farmacèutica de la Universitat de Califòrnia San Francisco.

L’equip va dissenyar el programa d’ordinador que pot reconèixer els patrons de les plaques amiloides en grans porcions de teixit cerebral provinent d’autòpsies.

Dugger va poder identificar més de 70.000 plaques “sospitoses” a una velocitat d’aproximadament 2.000 imatges per hora, va reportar l’informe, publicat aquest dimecres a la revista especialitzada Nature Communications.

Els investigadors van mostrar que l’algoritme utilitzat en la identificació d’aquestes plaques pot detectar aquesta característica de l’Alzheimer amb un 98,7% de la certesa i a un ritme limitat només pel nombre de processadors de dades utilitzades.

Keiser, per la seva banda, va anotar que l’ordinador “no és millor per a identificar les plaques que la investigadora que la va entrenar”.

“És un copilot, una força multiplicadora que estén el rang del que podem aconseguir i ens permet fer-nos preguntes que mai haguéssim intentat manualment”, ha afegit l’investigador.

Keiser ha subratllat que, amb l’ajuda de l’ordinador, “per exemple podem buscar plaques estranyes en llocs inesperats que poden donar-nos pistes importants sobre la ruta de la malaltia”.

La màquina, però, ha emfatitzat, “sí que és incansable i multiplicable”.

 

 

font:www.eldiario.es