ca

És ciència, però no ficció: una combinació de llum i so és capaç de millorar els símptomes de l’Alzhèimer en ratolins.

 

En una d’aquestes investigacions que sonen més a ciència ficció que a ciència real, científics del MIT han aconseguit que l’estimulació multisensorial de les ones gamma cerebrals resulti en millores simptomàtiques i biològiques en ratolins dissenyats per expressar diverses de les característiques de la malaltia d’Alzheimer .

L’estimulació es va realitzar a través de llum i sons específics i els resultats es van veure tan aviat com en una setmana, encara que després d’aturar el tractament els efectes semblen revertir.

Encara que el que funciona en ratolins molt freqüentment no arriba a funcionar en humans, els resultats preliminars d’aquesta tecnologia han fet que els científics estiguin planificant avaluar el seu efecte en pacients amb Alzheimer.

Ja amb anterioritat han valorat la seguretat del procediment en persones sense la malaltia, obtenint resultats positius, segons informen en un article a MIT News.

Els resultats de la investigació s’han publicat recentment a la revista Cell.

 

QUÈ SÓN LES ONES GAMMA?

L’Ona gamma és un tipus d’ona cerebral. Les ones cerebrals resulten de l’activitat elèctrica de les neurones que es sincronitzen creant aquestes «ones» amb diferents rangs de freqüència. Altres tipus serien:

beta

alfa

theta

Delta

S’ha arribat a definir que, depenent del nostre estat, prevalen unes ones o altres. Per exemple, quan estem relaxats, fent una tasca que ens demani una baixa activitat cerebral (com caminar tranquil·lament) prevalen les ones alfa.

No obstant això, en moments de gran activitat intel·lectual, predominen les ones betes.

Les ones gamma són les de major freqüència (al voltant de 40 Hz) i se les ha associat a processos com la memòria i l’atenció.

En les persones amb Alzheimer s’ha detectat que està alterat el funcionament de les ones gamma, per aquest motiu els científics del MIT s’hagin preguntat si estimulant aquestes ones, es podrien generar millores en la malaltia.

Una investigació anterior d’aquest mateix grup de recerca havia demostrat que utilitzant només l’estimulació amb llum, s’aconseguia disminuir l’acumulació tòxica de proteïnes (beta amiloide) a l’escorça visual del cervell de ratolins modelats per expressar característiques de la malaltia d’Alzheimer.

En el nou estudi, els investigadors van avaluar el poder de l’estimulació auditiva per assolir-ne altres regions cerebrals com l’hipocamp, una de les primeres àrees afectades per l’Alzheimer. Els resultats són sorprenents.

 

QUAN A LA LLUM S’AFEGEIX EL SO

En un dels diversos experiments realitzats, els investigadors van observar que l’estímul auditiu per si sol va ser capaç d’estimular les ones gamma, el que va resultar en millores en la memòria i disminució de l’acumulació de plaques de beta amiloide en l’escorça auditiva i en l’hipocamp en una setmana, a més d’evitar que una altra proteïna vinculada amb l’Alzheimer, la tau, experimentés un procés patològic.

Quan es va aplicar l’estimulació multisensorial, és a dir, a través de la vista i l’audició, els resultats van ser també molt encoratjadors.

Es va aconseguir reduir l’acumulació de beta amiloide en una altra regió cerebral coneguda com escorça prefrontal, clau en la regulació de molt complexos.

Els investigadors també van observar que es va estimular l’activitat d’unes cèl·lules que formen part del sistema immunitari, les anomenades micròglia, que ajuden a “netejar” el cervell de deixalles i substàncies nocives.

En conjunt, aquests resultats i els d’investigacions anteriors suggereixen que el sistema desenvolupat pels científics del MIT actua sobre diferents tipus de cèl·lules (com micròglia i neurones) i regions cerebrals, aconseguint un impacte molt integral sobre la malaltia.

 

VOL DIR AIXÒ QUE TÉ MOLT POTENCIAL PERQUÈ FUNCIONI EN HUMANS?

Malauradament ningú pot afirmar tal cosa. Moltes teràpies que s’han desenvolupat per a l’Alzheimer, que es veien molt prometedores durant la fase d’experimentació animal, van fracassar quan es van avaluar en pacients.

Aquesta tecnologia té l’avantatge de ser no invasiva i aparentment segura, el que facilita la seva avaluació en éssers humans. A més, és una nova forma d’abordar el tractament de la malaltia d’Alzheimer, cosa que s’agraeix després d’anys d’intents fallits per la via farmacològica.

Funcionarà o no funcionarà? Ja saps que ningú pot afirmar una cosa o l’altra, però el que sí podem afirmar és que aquesta és una investigació pionera que val la pena conèixer.

 

 

Dunia Chappotin

Font: www.infotiti.com