ca

És eficaç el nou fàrmac contra l’Alzheimer?

 

El aducanumab ha estat aprovat a Estats Units com a tractament per l’alzheimer amb dubtes sobre la seva eficàcia i polèmica pel seu preu, el que pot confondre als pacients i les seves famílies.

S’ha observat en un assaig clínic -només un dels diversos que s’han fet- que dosis altes de aducanumab frenen l’acumulació de proteïna beta-amiloide en el cervell de persones amb Alzheimer. Tot i que els cúmuls de beta-amiloide augmenten a mesura que la malaltia progressa, no se sap si són la causa principal de l’avanç de la malaltia. Falta comprovar en el futur si el fàrmac frena la progressió de l’alzheimer, el que seria la prova de la seva eficàcia.

 

El cost anual de l’medicament per pacient és molt superior al que s’estimava

Pel que fa a el preu, la companyia Biogen l’ha fixat en 56.000 dòlars anuals per pacient (uns 46.000 euros a l’canvi actual). La xifra és molt superior a la que havien estimat analistes de la indústria farmacèutica. L’Institut per a l’Anàlisi Clínic i Econòmic, amb base a Boston, havia estimat que un preu just se situaria entre 2.500 i 8.300 dòlars anuals. La consultoria Evercore Isi havia previst que Biogen elevaria el preu a 10.000 dòlars i UBS havia estimat que el podia elevar fins a 24.000.

Falta veure ara si l’Agència Europea de Medicaments (EMA) s’aprova el aducanumab per a la Unió Europea com ha fet l’Agència d’Aliments i Fàrmacs (FDA) per als Estats Units En el cas que l’aprovi, cal veure si els sistemes sanitaris públics europeus assumeixen el cost d’un fàrmac amb un preu desorbitat i uns beneficis incerts.

 

Josep Corbella