ca

Es pot ser immune a l’Alzheimer?

 

En una recent investigació, presentada a la Conferència Anual de Neurociències celebrada aquesta setmana a San Diego, científics de la Universitat Northwestern, van analitzar el cervell de 8 persones d’entre 95 i 100 anys que, fins a la seva mort, van demostrar excel·lent memòria i habilitats cognitives. I en tres d’ells van trobar signes d’Alzheimer. Com és possible que tinguessin la malaltia però no els símptomes?

L’equip d’experts, dirigits per Changiz Geula, va estudiar el cervell d’aquestes persones buscant signes d’Alzheimer o alguna altra malaltia neurològica. Particularment es va centrar en quatre regions, vinculades a la memòria, les emocions i el llenguatge i si bé va trobar que cinc d’ells eren normals, en la resta va trobar “una alta densitat i una àmplia distribució de plaques amiloides i cabdells neurofibril·lars”, tots dos considerats signes d’Alzheimer. Però les regions de la memòria i el llenguatge estaven relativament intactes.

Així, els resultats de Geula suggereixen que les plaques amiloides i els esmentats cabdells poden estar presents en el cervell, però d’alguna manera alguns individus aconsegueixen conservar les seves facultats mentals intactes.

En una entrevista, Geula assegura que “això és sorprenent, una cosa que no ens esperàvem. Ens demostra que hi ha alguns factors que protegeixen al cervell de les patologies pròpies de l’Alzheimer. Ara hem de descobrir quines són. Per a això analitzarem les influències de l’ambient, les dietètiques i les genètiques “.

Per ara es tracta d’un estudi molt petit, tot just tres persones, com per treure conclusions. Una possibilitat és que, els subjectes hagin mort abans que es desenvolupessin els símptomes. Però també hi ha la hipòtesi que hi hagi una mena de resposta contra les plaques i els cabdells neurofibril·lars. “El que fem en la nostra vida d’alguna manera ens protegeix contra aquestes molècules tòxiques – explica el director d’iniciatives científiques de l’Associació de l’Alzheimer, Dean Hartley, expert que no va formar part de l’estudi -, permetent-nos perdre neurones i tot i així seguir funcionant”.

Font: www.quo.es