ca
Notícies

Les relacions socials protegeixen el nostre cervell de malalties com l’alzheimer.

L’investigador i professor del Màster en Neuropsicologia i Educació de la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR) Javier Tubío ha posat l’accent en com cultivar les relacions socials protegeix el nostre cervell davant malalties com l’alzheimer. En una entrevista a Europa Press, ha relatat com la soledat no desitjada crea un malestar que perdura en el temps i això “influeix en la qualitat del nostre envelliment, així com en la salut del nostre cervell”.

La soledat, ha explicat, fa que tinguem una vida més passiva, amb menys estimulació. A més, s’ associa amb altres factors perjudicials, i està relacionada amb una major incidència en la depressió. El tenir una vida social rica, ha relatat, “ens permet involucrar-nos en activitats saludables per al nostre cervell que ens protegeixen del deteriorament cognitiu, així com dels signes d’una demència”.

D’altra banda, ha assenyalat com en el futur vam trobar models de soledat diferents. Així, a dia d’avui, els estudis diuen que les persones que pateixen més deteriorament cognitiu i s’enfronten a més conseqüències davant d’una malaltia com l’alzheimer són els que no s’han casat.

El segon grup són les persones que han enviudat i els més protegits són els casats o divorciats. No obstant això, “aquest és un model molt diferent al que vam trobar en el futur, perquè estar solter ara és una opció que pot ser triada”. Per tant, “caldrà veure com afecten els models de soledat en el futur, perquè les conseqüències poden ser diferents”. I és que el que es coneix com a soledat no desitjada “és una soledat que causa malestar i que es prolonga en el temps, s’enquista i de la qual sembla difícil sortir”.

La resposta “fàcil” per sortir de la soledat seria “intentar sortir i fer coses”, però “aquesta solució no és accessible”, perquè les persones es poden preguntar: i a on vaig. La clau estaria a “intentar trobar alguna cosa on et puguis enganxar amb coses que solem fer sols però que es poden fer en companyia”; per exemple, si t’agrada llegir, anar a un grup de lectura. “Intentar trobar alguna cosa que estimuli i que faci compartir amb altres persones; al principi és un esforç, pot no ser fàcil, però cal intentar fer aquest pas”, ha ressaltat.

Europa Press

Les relacions socials protegeixen el nostre cervell de malalties com l’alzheimer, segons un expert d’UNIR (eldiario.es)