ca

Estats Units aprova un nou fàrmac per tractar pacients amb Alzheimer després de dues dècades

 

Després de gairebé dues dècades, Estats Units va aprovar avui un medicament nou, anomenat Aduhelm, per tractar a pacients amb Alzheimer, el primer fàrmac nou contra aquesta malaltia en gairebé dues dècades. És, a més, el primer a abordar el deteriorament cognitiu relacionat amb l’afecció.

La decisió de l’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA, per les sigles en anglès) va generar certa polèmica atès que un grup d’experts independents no va trobar a finals de 2020 proves suficients sobre els beneficis de Aduhelm.

No obstant això, el medicament va entrar en el que s’anomena via de “Aprovació Accelerada” de la FDA, que l’autoritat reguladora nord-americana utilitza quan creu que un medicament pot proporcionar un benefici significatiu enfront dels tractaments existents, però encara genera certa incertesa.

“Aduhelm és el primer tractament dirigit a la fisiopatologia subjacent de la malaltia d’Alzheimer, la presència de plaques de beta amiloide en el cervell”, va assenyalar Patrizia Cavazzoni de la FDA.

“Vam decidir utilitzar-lo ja que hi ha una expectativa de benefici clínic, proporciona el pacient un accés més d’hora a un tractament prometedor, però requereix que els desenvolupadors realitzin un assaig addicional per verificar el benefici. Si no es verifica, retirarem el medicament de mercat “, va precisar l’especialista, assumint que encara falten alguns estudis sobre el fàrmac.

 

Què és i com actua Aduhelm

Aduhelm, un anticòs monoclonal també conegut pel seu nom genèric aducanumab, es va provar en dos assajos en humans d’etapa tardana coneguts com assaigs de fase 3.

Va mostrar una reducció en el deteriorament cognitiu en un, però no en l’altre, encara que en tots els estudis va demostrar de manera convincent una reducció en l’acumulació d’una proteïna anomenada beta-amiloide en el teixit cerebral dels pacients amb Alzheimer.

Una teoria sosté que la malaltia d’Alzheimer es produeix per una acumulació excessiva d’aquestes proteïnes en el cervell d’algunes persones a mesura que envelleixen i el seu sistema immunològic es deteriora.

Per tant, proporcionar anticossos a aquests pacients podria ser un mitjà per restaurar part de la seva capacitat per eliminar l’acumulació de placa.

L’últim medicament per a la malaltia d’Alzheimer havia estat aprovat el 2003 i tots els medicaments anteriors es van centrar en els símptomes associats amb la malaltia, no en la seva causa subjacent.

S’estima que l’Alzheimer, la forma més comuna de demència, afecta 50 milions de persones a tot el món i generalment comença després dels 65 anys.

Destrueix progressivament el teixit cerebral, afectant la memòria de les persones, deixant-les desorientades i en ocasions incapaços de realitzar les tasques quotidianes. (DIB) ACR

 

 

https://laopinion.com.ar/estados-unidos-aprobo-un-nuevo-farmaco-para-tratar-pacientes-con-alzheimer-despues-de-dos-decadas/