ca

Estimular la percepció sensorial retarda la pèrdua d’olfacte i gust en persones grans amb Alzheimer

 

L’estimulació de la percepció sensorial podria retardar la pèrdua d’olfacte i gust en persones grans malaltes d’Alzheimer, segons han evidenciat els resultats del projecte europeu Gymsen en què va participar Ainia centre tecnològic.

“A través de la realització d’una sèrie d’activitats per estimular els sentits, especialment l’olfacte i el gust, s’ha observat una millora en les capacitats d’identificació i de percepció dels aliments, del grup de participants malalts d’Alzheimer que van ser exposats a diferents estímuls sensorials “, afirmen les entitats que van participar en el projecte.

Segons assenyalen, prop del 90 per cent dels pacients majors de 80 anys presenta alteracions de la gana (hiporexia, malnutrició) per la pèrdua de capacitat sensorial derivada de l’envelliment.

“El projecte GYMSEN, finançat pel programa europeu Erasmus +, ha tingut com a objectiu desenvolupar una metodologia que ajudi a prevenir i retardar el deteriorament funcional i cognitiu de les persones grans, especialment dels sentits del gust i l’olfacte”, explica Aina. Per a això, aquest projecte va desenvolupar una eina de formació amb la qual els participants han exercit les seves capacitats sensorials.

En concret, durant períodes de temps de nou a onze setmanes, més d’un centenar de majors amb quatre perfils diferents pel que fa a nivells d’activitat, salut i dependència i edats compreses entre els 50 i els 95 anys van realitzar diferents activitats com identificació i reconeixement de diferents olors, sabors i aromes, descripció d’olors i aromes, jocs de memòria olfactiva i gustativa i exercicis de descripció de records després d’olorar, assaborir i manipular diferents aliments.

Font:  http://www.actasanitaria.com/

Val a dir en aquest sentit i context que l’AFA Baix Llobergat està estudiant des de fa un temps crear una sala multisensorial en els seus centres Aloïs. Us mantindrem informats!