ca

Estrany vincle entre l’apnea obstructiva de la son i el Mal d’Alzheimer

 

L’apnea obstructiva de la son és una afecció greu que es produeix quan la respiració d’una persona s’interromp repetidament mentre dorm. Aquesta malaltia és cada vegada més comú, afectant més de 936 milions de persones a tot el món i a fins al 30% de la gent gran.

La malaltia d’Alzheimer és la forma més comuna de demència, afectant fins al 70% de totes les persones amb demència, sent l’edat el major factor de risc per desenvolupar la malaltia.

Una nova investigació ha confirmat el vincle, l’existència se sospitava des de fa temps, entre l’apnea de la son i la malaltia d’Alzheimer, trobant senyals idèntiques de dany cerebral en les dues malalties.

Tot i que la causa de la malaltia d’Alzheimer segueix sent un misteri, les plaques amiloides que resulten tòxiques per a les cèl·lules cerebrals són indicadors coneguts de la malaltia. La nova investigació, realitzada per investigadors australians i islandesos, i dirigida des de la Universitat RMIT a Austràlia, ha demostrat que en els cervells de les persones amb apnea obstructiva de la son aquestes plaques comencen en el mateix lloc i s’estenen de la mateixa manera que en els cervells dels que pateixen la malaltia de d’Alzheimer.

La investigació indica que la gravetat de l’apnea de la son en els subjectes d’estudi estava relacionada amb la corresponent acumulació de plaques amiloides, vistes aquí com taques marrons en el teixit cerebral. (Foto: RMIT University)

Encara que ara estigui clar que hi ha un vincle entre l’apnea obstructiva de la son i el Mal d’Alzheimer, encara es desconeix el que impulsa la connexió. “Si es té apnea de la son a la mitjana edat, és més probable que aparegui la malaltia d’Alzheimer en la vellesa. I si es té la malaltia d’Alzheimer, és més probable tenir apnea de la son que altres persones de la mateixa edat”, explica Stephen Robinson, de l’equip d’investigació. “La connexió hi és, però desentranyar les causes i els mecanismes biològics segueix sent un gran desafiament”.

El nou estudi és el primer a trobar plaques amiloides similars a les de la malaltia d’Alzheimer en els cervells de persones amb apnea obstructiva de la son clínicament verificat.

 

(Fuente: NCYT de Amazings)