ca

Estratègia única al món: científics xilens proven vacuna contra el càncer de pell com a eina per prevenir l’alzheimer

 

Entre pacients supervivents a algun tipus de càncer és molt poc freqüent trobar casos de demència tipus alzheimer i també al revés, els pacients que són diagnosticats amb demències, no tenen història prèvia de tumors malignes.

Sota la lògica d’aquesta premissa, Maria Isabel Behrens, acadèmica de l’Dep. De Neurociència de la Facultat de Medicina i directora de el Centre d’Investigació Clínica Avançada (Cica), va començar a estudiar aquesta relació.

“L’any 2004, a la Universitat de Washington, estudiant pacients en llars d’avis, em va cridar l’atenció que els pacients que estaven sense problema de memòria havien tingut antecedents de càncer”, explica.

Una de les hipòtesis és que una proteïna (p53) està implicada en aquesta situació. ¿La raó? Quan aquesta proteïna està mutada, disminueixen els seus nivells i el risc de càncer és més gran, mentre que quan està elevada, s’incrementa també la mort cel·lular i amb això l’acumulació de placa al cervell.

Aquesta és una explicació per a aquesta relació, però també hi ha altres com els mecanismes d’inflamació i d’immunitat.

 

Una estratègia única al món

En estudis anteriors realitzats sobre un model animal, l’equip d’investigadors va trobar que després d’injectar cèl·lules de melanoma (un tipus de càncer de pell) en ratolins als quals se’ls incorpora un gen humà perquè desenvolupin alzheimer, el tumor no només va ser de menor creixement que aquells que van créixer en el grup de ratolins sense aquest gen, sinó que a més en els primers, hi va haver una disminució de la neuropatologia en el cervell. “Pensem que el fet que un tumor subcutani tingui un efecte a nivell cerebral suggereix que hi ha un factor circulant participant de l’fenomen, i en aquest sentit el sistema immune és un bon candidat”, assenyala la investigadora.

Aquests resultats sumats als avenços registrats per altres investigadors, Mercedes López i Flavio Salazar, de el Programa d’Immunologia de l’Institut de Ciències Biomèdiques (ICBM), els qui ja havien desenvolupat una vacuna amb les mateixes cèl·lules tumorals, que s’injecten en el pacient perquè generi una defensa contra el tumor, van fer que desenvoluparan aquest estudi inèdit en el món.

En termes senzills, el que busquen els investigadors és enfortir i alertar el sistema immune perquè impedeixi l’acumulació de la placa beta amiloide en el cervell.

“Proposem validar l’eficàcia d’aquesta vacuna com una nova immunoteràpia efectiva per al tractament de la Malaltia d’Alzheimer; el que farem és provar-la en dos models animals transgènics per a aquesta patologia, per tal de provocar una immunitat contra el càncer i avaluarem si això els protegeix de la neurodegeneració o al menys retarda la seva aparició “, explica la doctora Behrens.

La investigació de Behrens i el seu equip consisteix en inocular amb la injecció a animals transgènics que estan modificats genèticament per desenvolupar el tipus d’alzheimer humà. Això es realitzarà abans que la placa beta amiloide, característica de l’Alzheimer, es comenci a acumular i així mesurar el seu efecte preventiu.

En una segona etapa, analitzaran el seu efecte en model animal que quan l’Alzheimer ja estigui instal·lat.

L’especialista calcula, que si tot surt bé, en un parell d’anys podrien estar iniciant estudis clínics en éssers humà per provar Trimelvax com a prevenció de l’Alzheimer.

 

la vacuna

Es diu Trimelvax i ja està patentada. Desenvolupada per Flavio Salazar i Mercedes López, contra el melanoma metastàtic, un tipus de càncer a la pell que afecta els melanòcits (cèl·lules que atorguen el color daurat a la pell després de l’exposició a el sol), aquest tractament injectable, en estudis realitzats en animals, ha aconseguit reduir la mida dels tumors en un 70% de mitjana en comparació als animals no vacunats, a més de triplicar la seva supervivència. Trimelvax està constituïda per cèl·lules tumorals i molècules obtingudes de l’mol·lusc Concholepas concholepas, conegut com boig xilè.

El que s’aconsegueix és una resposta immunitària que ajuda a que l’organisme reconegui a les céluluas de el tumor i les destrueixin.

En l’actualitat, Trimelvax es troba en la fase un d’estudis en éssers humans i part d’ells s’estan realitzant al Brasil.

 

Cecilia Yáñez

https://www.latercera.com/que-pasa/noticia/estrategia-unica-en-el-mundo-cientificos-chilenos-prueban-vacuna-contra-el-cancer-de-piel-como-herramienta-para-prevenir-el-alzheimer/2PAGL67VWBDDHKNKXAKZTC2X5E/