ca

Estudi: l’Alzheimer pot despertar per la mala qualitat de la son.

 

Un estudi de la Fundació Pasqual Maragall, especialitzada en la investigació de l’Alzheimer, va trobar modificacions en l’estructura cerebral que suggereixen un vincle entre l’insomni (malson) i el desenvolupament d’aquesta malaltia neurodegenerativa.

La investigació, realitzada amb persones sanes, va trobar que els que pateixen insomni presenten canvis en algunes zones de cervell que també resulten afectades en etapes primerenques de l’Alzheimer.

Segons els investigadors, el dany cerebral en aquesta malaltia neurològica comença a caminar molt abans que el pacient desenvolupi els primers símptomes de l’Alzheimer.

La investigació de la Fundació Pasqual Maragall, realitzada entre 1.683 persones sanes -615 amb insomnio- i publicada a la revista Alzheimer ‘s Research and Therapy, va revelar que aquells participants amb trastorns de la son tenien un menor volum en regions cerebrals com el precúneo o el còrtex cingulat posterior.

“Són àrees que participen en xarxes que treballen en el funcionament de la memòria, el rendiment. En aquestes àrees és on s’acumula el dany neurològic en els primers passos de l’Alzheimer. Aquí pot ser que estiguin acumulant dany o que, ja de per si, tinguin menys volum “, va explicar a l’País d’Espanya, Oriol Grau, primer signant de l’estudi.

 

Una variació genètica

Els investigadors també van trobar que els efectes de l’insomni estan potenciats en els portadors de la variant genètica APOE-ε4 -el que confereix un risc més elevat de patir Alzheimer-.

“La conclusió és que, tot i que la magnitud de l’efecte és petita, aquest estudi aporta l’evidència que hi ha un vincle entre l’insomni i el risc d’Alzheimer: les persones amb insomni reflecteixen uns canvis vinculats amb aquesta malaltia”, conclou Grau.

En un altre estudi, Albert Lleó, director de la Unitat de Memòria de Servei de Neurologia de l’Hospital Sant Pau de Barcelona, ​​també va assegurar que “l’insomni és un factor de risc. No causa, per se, Alzheimer, però augmenta el risc de demència. Però els mecanismes no queden clars. El que sabem és que durant la nit, el cervell aprofita per eliminar les proteïnes de rebuig “.

El neuròleg també va opinar que tots dos estudis “demostren que l’insomni produeix alteracions biològiques, un a nivell d’estructura cerebral i un altre a través d’anàlisi de sang”.

 

font: https://www.fayerwayer.com/2020/01/estudio-alzheimer-insomnio-sueno/