ca

Europa encarrega a la Fundació ACE buscar l’origen genètic de l’Alzheimer.

 

La Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, especialitzada en el diagnòstic, la investigació, el tractament i l’educació de persones amb deteriorament cognitiu i demència, ha estat elegida pel consorci europeu Iniciativa Medicaments Innovadors (IMI) per liderar la investigació Adapted (de l’anglès, Alzheimer ‘s Disease Apolipoprotein Pathology for Treatment Elucidation and Development). Per primera vegada, una entitat espanyola -catalana- que coordina simultàniament dos projectes europeus.

Davant la falta de medicaments que alenteixen el progrés de la malaltia, Adapted obre una nova línia d’investigació sobre l’origen de l’Alzheimer, l’objecte d’estudi persegueix un abordatge “sistemàtic” de APOE com a diana de tractament. El gen APOE és un conegut factor de risc de la malaltia, però que, fins al moment, ha rebut menys atenció investigadora que altres dianes.

En concret, es desconeix el comportament del gen APOE en l’aparició de l’Alzheimer, ja que aquest gen està involucrat en una major propensió a contraure la malaltia. Aquesta manca de comprensió del seu funcionament ha comportat que, fins ara, aquest gen hagi estat ignorat, en gran mesura, en la recerca de tractaments.

Amb una dotació de set milions d’euros, la intenció d’aquest estudi, que amplia les tradicionals línies de recerca sobre l’Alzheimer i que coordinarà la Fundació ACE, és la identificació de com el APOE augmenta el risc de patir Alzheimer i, d’aquesta manera , possibilitar el desenvolupament de nous medicaments.

Amb Adapted, la Fundació ACE, es converteix en la primera entitat espanyola que és escollida per coordinar, alhora, dues investigacions europees sobre l’origen de l’Alzheimer. Fa tot just una setmana, l’IMI va fer pública l’elecció d’aquesta mateixa entitat per coordinar un altre estudi europeu té com a finalitat la identificació de mecanismes efectius per a la detecció precoç de l’Alzheimer (MOPEAD).

El gen APOE és present en més del 45% de casos d’Alzheimer i, per aquest motiu, segons el Dr. Agustín Ruiz, cap de Recerca de la Fundació ACE, “entendre la funció del APOE és un repte científic important”. Ruiz assenyala que, “si el projecte té èxit, el tractament i la prevenció de la malaltia d’Alzheimer entraran en una era completament nova d’identificació de medicaments i teràpies”.

En el projecte Adapted que dirigirà la Fundació ACE, participen també l’Institut Cajal, el CNB (Centre Nacional de Biotecnologia), EMC (Erasmus Medical Centre), UL (Leiden University), Institute of reconstructive Neurobiology & Klinik und Poliklinik für Psychiatrie und Psychotherapie (Universitat de Bonn), la Universitat de Colònia (UKK), CAEBi (Centre Andalús d’Estudis bioinformàtics), DCP (Dundee Cell Products Limited), KIE (Kite Innovation Europe), MIM (Mimetas BV), així com els laboratoris farmacèutics ABBVIE , BIOGEN i JANSSEN.

 

Fuente: EFE  La Vanguardia.es