ca

Evitar la periodontitis pot disminuir el risc de patir demència.

 

Els bacteris relacionades amb la periodontitis, o malaltia de les genives, poden estendre pel cos fins a causar demència. Així ho assegura un grup d’investigadors que diuen haver donat amb aquesta troballa que podria contribuir a la seva prevenció.

Els científics creuen que l’Alzheimer, la forma més comuna de demència, ocorre quan la beta-amiloide (un pèptid clau en el seu desenvolupament) i altres proteïnes augmenten progressivament en el cervell. Una cosa que es relaciona amb els estudis dels darrers anys que indiquen que els bacteris de la periodontitis i una substància tòxica vinculada a la patologia s’estenen pel cos a través dels vasos sanguinis.

El que no estava clar era com després d’aquest procés s’acumulava la beta-amiloide en el cervell. Finalment, un equip de científics de la Universitat japonesa de Kyushu i l’Institut de Tecnologia de Pequín, de la Xina, van fer proves per entendre-ho.

 

A la recerca de respostes

Els científics asiàtics van administrar bacteris de la malaltia a les genives ia l’abdomen de ratolins durant tres setmanes fins que desenvoluparan la malaltia. A l’acabar, els investigadors van comparar els ratolins sans i als infectats.

Amb aquesta avaluació van donar amb el que estaven buscant. La proteïna rage (receptor de productes finals de glicació avançada) que transporta beta-amiloide a el cervell havia incrementat la seva quantitat en la superfície dels vasos sanguinis dels ratolins amb periodontitis.

Els científics també van determinar que la quantitat de beta-amiloide es va multiplicar per deu. A més, han indicat que altres experiments van implicar un deteriorament de la memòria dels ratolins.

Entre les proves que van realitzar, van administrar un agent per inhibir a l’receptor que transporta la beta-amiloide. Amb això van aconseguir reduir en 40% el volum de l’pèptid en les cèl·lules afectades.

Els investigadors asseguren que amb el seu estudi, publicat a la revista Journal of Neurochemistry, van poder provar que els bacteris de la malaltia periodontal acceleren l’acumulació d’una proteïna anormal en el cervell. Per tant, hi ha la possibilitat que tractar i prevenir aquesta malaltia pugui evitar l’aparició i el progrés de la demència.

 

La periodontitis i altres malalties

La periodontitis, també coneguda com a malaltia de les genives, és una infecció de gravetat que danya el teixit tou. Si no es tracta, pot destruir l’os que sosté les dents o pot ocórrer que les dents s’afluixin o es perdin.

És una afecció freqüent, però en gran mesura es pot prevenir. Usualment és resultat d’una higiene bucal deficient. Pràctiques com el raspallat de dents dues vegades a el dia i usar fil dental diàriament poden millorar les probabilitats d’un tractament reeixit; a més de revisions dentals regulars.

Alguns dels seus símptomes són genives inflamades, sensibles, que sagnen fàcilment, mal alè i dents fluixos. En la majoria dels casos, el desenvolupament de la periodontitis comença amb l’acumulació dels bacteris.

Especialistes han observat que la periodontitis pot comportar un risc d’aparició o progressió d’algunes condicions sistèmiques. Algunes són malalties cardiovasculars, diabetis, algunes malalties respiratòries, artritis o obesitat. Els especialistes han indicat que això pot ser degut a el pas directe de bacteris a l’torrent sanguini o a alts nivells d’inflamació.

 

La demència i les seves implicacions

La demència recull un grup de símptomes que afecten la memòria, el pensament i les habilitats socials. Són diverses les malalties que poden causar demència.

La causa més comuna de demència és l’Alzheimer, que usualment afecta els adults grans. Depenent de la causa, alguns símptomes d’aquest tipus de demència poden ser reversibles.

Els qui pateixen Alzheimer tenen plaques en el cervell, que no són més que grups de proteïna beta-amiloide, justament la que augmenta quan es pateix de periodontitis. Aquestes serien les responsables de danyar les neurones sanes i les fibres que les connecten.

Els símptomes de la demència varien segons la causa, però hi ha alguns que són freqüents en tots els casos. Pèrdua de memòria, dificultat per comunicar-se, pèrdua d’habilitats visuals i espacials, dificultat per raonar o planificar, i confusió i desorientació.

El dany de la pèrdua de cèl·lules nervioses i les seves connexions al cervell poden ocasionar demència. Depenent de quina àrea de el cervell estigui afectada, els pacients poden presentar diferents efectes i provocar diferents símptomes.

Actualment, s’estima que al món hi ha 46.800.000 de persones amb Alzheimer o altres tipus de demències. Una xifra que podria disminuir gràcies a aquests noves troballes.

 

 

Evitar la periodontitis puede disminuir el riesgo de sufrir demencia