ca

Experts alerten sobre la importància de no ignorar els primers símptomes de l’alzhèimer

 

Qualsevol pot oblidar de forma temporal les lletres d’una cançó, el títol d’una pel·lícula o, esporàdicament, el nom d’un veí. Però quan un ésser estimat fa la mateixa pregunta dues vegades en el lapse de cinc minuts, es mostra inusualment agressiu o comença a perdre coses al voltant de la casa, aquests podrien ser els primers signes del que es coneix com el mal d’Alzheimer.

Diferents medicines poden tractar els símptomes de la malaltia, però encara no hi ha cura per un mal que, segons l’Institut Nacional en Envelliment (NIH), ha passat a ser la sisena a la tercera causa de mort als EUA, només darrere de les malalties del cor i el càncer.

Més preocupant encara és el fet que la majoria dels casos no són reportats, en moltes ocasions per l’estigma injustificat que ocasionen les malalties de tipus neurodegeneratiu.

Segons el Centre per al Control i la Prevenció de malalties dels EUA, conegut per la seva sigles en anglès com CDC, el mal de l’Alzheimer és una forma fatal de demència que afecta, majoritàriament, a adults majors de 65 anys o més. Independentment del que indiquen les estadístiques, els experts coincideixen que és molt probable que el dany cerebral comenci molt abans que els primers símptomes apareguin.

Durant aquest període preclínic de l’alzhèimer, els pacients poden aparentar estar sans tot i que ja estigui en marxa el dany al cervell. És aquest diagnòstic precoç el que podrà ajudar els pacients i els seus éssers estimats a començar a planificar el futur.

Els signes de la demència primerenca poden manifestar-se en pacients joves de 30 anys, segons el NIH. Són aquests primers signes els que poden arribar a ser els més difícils de detectar, especialment quan els éssers estimats no volen reconèixer els canvis que estan passant.

“Els éssers estimats poden ser els últims a admetre que els canvis que veuen poden estar relacionats amb el mal d’Alzheimer” va dir la Dra. Andrea Gelzer, cap de medicina de AmeriHealth Càritas, un dels líders en solucions de la cura de la salut. “Però una vegada que aquests símptomes són identificats en els pacients, els seus familiars poden donar-los l’atenció mèdica que necessiten”.

Segons l’Institut Nacional en Envelliment, els primer símptomes inclouen pèrdua de memòria, preguntes repetitives, problemes a l’hora d’administrar els diners o pagar els comptes, pèrdua d’objectes o la seva col·locació en llocs inusuals, canvis en l’estat d’ànim i personalitat, a més d’ansietat i major agressivitat.

“L’alzhèimer és una malaltia desafiant per a moltes famílies” va dir Sarah Owens, vicepresident de Medicare per AmeriHealth Càritas. “Els pacients pot perdre la seva habilitat de reconèixer entorns que els eren familiars, o fins i tot als seus propis éssers estimats. Eventualment poden perdre la seva capacitat de comunicar-se, pel que és important tenir un pla d’acció abans que passi una crisi” va concloure.

 

 

font: www.infobae.com // Traducció al català: X. R.