ca

Experts britànics desenvolupen una prova de sang que anticipa l’Alzheimer

Londres (EFE). – Científics britànics han desenvolupat una prova de sang que pot predir amb bastanta precisió el començament de l’alzheimer, el que obre el camí per elaborar fàrmacs que ajudin a tractar el mal amb anticipació. 

La prova-que pot predir amb un 87% d’exactitud si una persona desenvoluparà la malaltia en el termini d’un any-ha estat a càrrec d’experts de la Universitat anglesa d’Oxford i el Kings College London, que han realitzat nombroses anàlisis d’investigació en els últims deu anys. 

Els científics, que van donar a conèixer avui el seu estudi i el publiquen a la revista “Alzheimer & Dementia”, han identificat 10 proteïnes en la sang que mostren que el mal és imminent després de realitzar les proves a més de mil persones. 

Aquest important avenç permetrà ara iniciar les proves clíniques, tot i que encara passaran uns anys fins que l’examen de sang pugui estar disponible per a la població, segons han indicat. 

Els investigadors van observar les diferències en proves de sang de tres grups: 452 persones sanes, 220 amb deteriorament cognitiu i 476 amb alzheimer, el que els va permetre concloure amb un 87% de certesa que els pacients amb un lleuger deteriorament cognitiu podien desenvolupar la malaltia en el termini d’un any. 

El ministre britànic de Sanitat, Jeremy Hunt, ha qualificat avui aquest estudi d’un “gran pas endavant”, mentre que moltes organitzacions benèfiques que ajuden a pacients amb la malaltia han destacat que això pot revolucionar els tractaments. 

“L’alzheimer és una malaltia horrible. Amb l’augment de la nostra població, (el mal) seguirà en augment”, ha dit avui Simon Lovestone, professor de Neurociència de la Universitat d’Oxford que va encapçalar aquesta investigació. 

“L’alzheimer comença a afectar el cervell molts anys abans que els pacients rebin el diagnòstic de la malaltia. Si podem tractar el mal en aquesta fase, podríem tenir una estratègia de prevenció”, ha subratllat Lovestone. 

“En aquest moment, la gent ve i em diu que té pèrdua de memòria i em pregunten si tindran Alzheimer. Jo els he de dir que tornin en un any. És horrible”, ha afegit Lovestone. 

Actualment no hi ha manera de diagnosticar el mal amb anticipació i només hi ha símptomes una vegada que ha progressat. 

Al Regne Unit, s’estima que unes 600.000 persones pateixen aquesta malaltia, mentre que a nivell mundial es calcula que hi ha 44 milions d’afectats. 

Els experts estimen que la xifra d’afectats pot arribar a 135 milions l’any 2050. 

El director d’investigació de l’organització benèfica Alzheimer Research UK, Eric Karran, que va contribuir a finançar aquest estudi, ha dit avui que aquesta prova de sang vol dir que estem “bastant més a prop” de prevenir el mal.