ca

Experts xinesos identifiquen biomarcador per a detecció primerenca de mal d’Alzheimer.

 

Experts xinesos han identificat un biomarcador que pot facilitar la detecció i intervenció primerenques de la malaltia d’Alzheimer (AD, per les sigles en anglès), amb uns cinc a set anys d’antelació.

L’AD és un trastorn cerebral progressiu i irreversible que destrueix lentament la memòria, les habilitats de pensament i la capacitat per realitzar tasques simples.

Experts de l’Hospital Xuanwu de la Universitat Mèdica Capital de Beijing van trobar que les proteïnes sinàptiques neuroexosómicas de la sang poden ser un biomarcador prometedor per l’AD.

Segons Jia Jianping, líder d’l’equip d’investigació i professor de l’Hospital Xuanwu, en l’actualitat no existeix un fàrmac eficaç que pugui curar la malaltia.

Molts medicaments per l’Alzheimer han fracassat en proves clíniques. La raó principal podria ser que la malaltia de l’subjecte es troba en una etapa tardana, va dir.

Jia i el seu equip van recol·lectar un total de 739 subjectes seguint a persones que tenien una funció cognitiva normal entre cinc i set anys enrere i van trobar que les proteïnes sinàptiques neuroexosómicas de la sang podrien usar-se com biomarcadors per predir el mal d’Alzheimer amb aquest mateix temps de anticipació.

“El diagnòstic eficaç de l’AD precoç o asimptomàtica pot guanyar temps per a una intervenció primerenca, augmentant l’efectivitat de l’tractament i reduint la incidència de la malaltia”, va dir Jia.

La investigació va ser publicada a la revista Alzheimer ‘s & Dementia.

A l’almenys 50 milions de persones a tot el món pateixen demència, i la malaltia d’Alzheimer és la causa principal darrere de l’60 a l’70 per cent dels casos, segons l’Organització Mundial de la Salut.

 

http://spanish.xinhuanet.com/2020-08/17/c_139297258.htm