ca

Festivitats, Alzheimer i algunes idees perquè tot sigui més fàcil

 

Durant el Nadal i les celebracions de cap d’any les famílies que tenen un familiar amb Alzheimer a casa poden enfrontar-se a una infinitat de situacions difícils. Mantenir un ambient tranquil, ser realista amb les possibilitats actuals i comunicar obertament l’estat de l’malalt són algunes claus perquè les coses vagin molt millor.

Jo estic segura que hi ha persones a les que els agrada el Nadal, no sóc jo, no és ningú que conegui, però per aquí van aquests éssers fantàstics que se sent com peix a l’aigua fent sopars impressionants per a molts convidats.

I això està molt bé, però siguem honestos, no deixa de ser una mica estressant, cert?

Si a això sumem que a la família hi ha una persona amb Alzheimer que participarà en la celebració, ja que el de estressant ja pot passar a ser ¿molt estressant?

Doncs bé, per a aquestes famílies, per a aquests cuidadors que aquest Nadal tenen un familiar amb Alzheimer amb ells, van aquestes idees.

¿L’objectiu? Que tot sigui una mica més fàcil, tot i la sensació de pèrdua que pot instal·lar-se en tots quan l’Alzheimer ha entrat a casa.

 

Que tothom conegui les característiques de la malaltia i l’estat actual de l’malalt

Aquest punt és molt important. Hi ha de tot. Hi ha el familiar que fa més d’un any no veu a el malalt i ara es troba que ha deteriorat molt més del que esperava.

També hi ha el que no coneix bé la malaltia i espera veure a l’malalt en estat terminal, sol per arribar i adonar-se que físicament està millor que ell.

Es produeixen les situacions incòmodes, els xiuxiuejos davant de l’malalt (com si estigués sord) i actituds forçades que poden donar a l’trast amb una bona nit.

Una millor alternativa? Explicar l’estat actual de l’malalt i les característiques de la malaltia, el que ens porta al punt segënt:

 

Si us plau, no preguntar una i altra vegada “Te’n recordes de …?” No, no recorda, té Alzheimer

Ho fem amb la millor de les intencions, amb el desig de connectar una altra vegada amb el nostre ésser estimat, però la realitat és que preguntar insistentment si recorda a determinada persona o situació, només portarà a l’malalt a sentir angoixat.

De forma general és bona idea, al mateix temps que informem de l’estat actual de l’malalt, donar algunes recomanacions sobre les millors formes de comunicar-nos.

Per exemple, jo diria:

“Juani, cosina, tingues en compte que la mare té Alzheimer i ja no reconeix bé als familiars. Si veus que no et reconeix, no insisteixis, perquè se’ns posa molt nerviosa. Intentarem deixar que ella faci el que li vingui de gust, sense pressionar-la “.

 

Evitem un ambient sobrecarregat

Un cop em van convidar a celebrar el Nadal en un país nòrdic. Mai havia vist jo tantes llums i motius nadalencs. Fins i tot es feien servir espelmes tradicionals per a la il·luminació.

Encara que per a mi va ser una experiència molt curiosa, per a un malalt d’Alzheimer imagino que seria un entorn caòtic i sobrecarregat.

Mantinguem en nivells acceptables els llums, els sorolls i totes les altres coses que poden fer sentir a l’malalt més desorientat.

Cal tenir en compte que molts malalts ja no reconeixeran què signifiquen tots aquests canvis, simplement han de percebre que estan en un altre lloc.

 

Hi ha activitats de les que en podem gaudir tots: comentar fotos antigues de la família, cantar cançons de “tota la vida”

Hi ha activitats que en general els malalts d’Alzheimer en fase lleu i moderada, fins i tot en alguns casos avançada, gaudeixen molt, per exemple, veure fotos antigues de la família o cantar aquestes cançons de la seva joventut que l’Alzheimer no aconsegueix esborrar.

Per què no intentar-ho? Possiblement acabin passant-ho bé tots.

 

No insistir que el malalt realitzi una activitat que rebutja

Tot i que s’ha dit anteriorment, si el nostre familiar amb Alzheimer no desitja cantar o comentar les fotos antigues, o fins i tot seure a taula per sopar, és millor no insistir.

Insistir només portarà a augmentar la seva ansietat. Millor canviar d’activitat, esperar una estona i tornar a proposar-li el pla anterior, potser a la segona en va la vençuda.

 

Assegura’t de tenir a prop un lloc tranquil on el malalt pugui descansar

Si malgrat els nostres esforços és evident que el malalt ho està passant malament o està esgotat, vas a voler tenir a mà una habitació tranquil a on portar-lo.

Això és especialment important en el cas que vagin a sopar a la casa d’altres familiars o amics.

 

Delega, sigues realista amb les teves possibilitats

En les celebracions sempre hi ha gent que s’ofereix a donar un cop mà (ja sé, ja sé que de vegades menys de les que haurien) i és moment d’acceptar.

Les teves condicions ja no són les mateixes de temps enrere i està molt bé que els que vénen a gaudir del teu hospitalitat t’ajuden a que tots segueixin passant-ho bé.

 

 

Dunia Chappotin

Festividades, alzhéimer y algunas ideas para que todo sea más fácil