ca

França construeix un poble per a persones amb alzhèimer.

 

Dax (60.000 habitants), a la regió de Nova Aquitània, al sud de França, es proposa crear una pionera «vila Alzheimer» per acollir uns 120 habitants amb aquesta malaltia. La proposta arriba quan el Ministeri de Sanitat francès ha confirmat que la gran majoria de les medicines que tracten aquesta demència deixaran d’estar pagades per la seguretat social, afectant unes 900.000 persones.

El projecte de construir un «poblet Alzheimer» es va forjar el 2013, quan l’exministre socialista Henri Emmanuelli es va inspirar en una experiència durant un curs de superació en Weeps, a Holanda. Ara la idea viatja a França. En un espai de cinc hectàrees, a la perifèria de Dax, s’aixecaran setze cases individuals, amb espais públics i privats propis, diverses places, jardins, sales de joc i esbarjo. Hi haurà places reservades per a alguns pacients de menys de 60 anys. Els residents tindran un seguiment mèdic comú i viuran al costat de voluntaris i cuidadors. Podran passejar lliurement perquè el poble està dotat de diverses mesures de seguretat. Aquesta nova vila començarà a funcionar l’any que ve.

 

Experiment social

Es tracta d’un «experiment social», esperant que pugui ser una alternativa eficaç als tradicionals establiments d’acolliment de persones dependents. La ciutat, el departament i la regió, ajudats per l’Estat, sense oblidar una part de finançament privat, permetran reunir els 28 milions inicials del projecte. «Vila Alzheimer» tindrà un pressupost de funcionament d’uns 7 milions d’euros anuals, oferint serveis complets per uns 60 euros diaris.

Més enllà de la dimensió local i regional del projecte, el primer poblet Alzheimer de França també serà un pilot de possibles projectes futurs. L’associació França Alzheimer (FA), que reuneix diversos milers de famílies de persones dependents, estima que la supressió de la cobertura dels medicaments es tracta un “cop dur” per a les economies familiars, esperant algun tipus de «resposta» per part del govern.

A la vila Alzheimer de Dax, el personal especialitzat intentarà posar en pràctica noves tècniques d’acompanyament de les persones dependents, els familiars podran instal·lar temporal o ocasionalment a la mateixa residència, si així ho desitgen. La regió i el departament copilotarán el projecte, sotmès al control estricte del Ministeri de Sanitat.

El primer poblet Alzheimer de França intentarà desbrossar el camp d’acció de noves pràctiques intentant suplantar el tractament purament mèdic, per tal de preservar, en la mesura del possible, les capacitats físiques i intel·lectuals dels residents, perquè gaudeixin de més autonomia i llibertat. Si la vila Alzheimer de Dax fos un èxit, com s’espera, hi ha nous projectes en marxa per seguir fent més fàcil la vida dels pacients. I altres països podrien seguir els seus passos.

 

 

Font: www.abc.es

N. del editor web: aquesta inciativa, de fet, no és pionera. A la web d’AFA Baix ja us vem parlar del que realment és la iniciativa pionera que ara França vol copiar: el poble Hogeweyk.  La imatge que abc posa com a “simulació del poble de Dax” correspon a Hogeweyk. Aquí podeu trobar un enllaç a la notícia que en feia referència, de fet, era tan novedosa la iniciativa que en vem publicar dues notícies seguides (i complementàries) sobre aquest poble.

http://www.afabaix.org/ca/content/el-poble-dels-pacients-dalzheimer-un-experiment-holandes-aclamat-al-mon 

http://www.afabaix.org/ca/content/una-nova-manera-de-cuidar-els-ancians-vulnerables