ca
Sense categoria

Gran part de la nostra dieta ve d’aliments ultraprocessats que ens apropen a l’Alzheimer.

Aquests dies s’està duent a terme la reunió internacional més gran i influent dedicada a l’avenç de la ciència de la demència. Com cada any, L’Associació Internacional d’Alzheimer fa una conferència en què s’exposen els darrers avenços sobre aquesta malaltia neurodegenerativa. Una de les xerrades de fa un parell de dia posa sobre la taula la influència negativa que tenen certs aliments sobre la salut del nostre cervell. Quins són?

Les dades sobre el consum d’ultraprocessats i la relació amb l’Alzheimer són preocupants

Cada òrgan del nostre cos té una funció, però sense cervell no hi hauria un líder que faci funcionar correctament tota la resta. Les malalties neurodegeneratives són comunes a la societat occidental, on cada vegada es pot veure com apareix a una menor edat.

Per cuidar el nostre cervell i allunyar-nos de malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer, la dieta hi juga un paper fonamental. No és res de nou que hi ha certs aliments que són poc saludables per a la salut en general, i el cervell en particular.

Tot i això, la Conferència Internacional de l’Associació d’Alzheimer de 2022 realitzada aquests dies a San Diego (EUA) ha exposat dades realment preocupants sobre el consum d’ultraprocessats per part de la població i el dany que aquests aliments poden causar en el deteriorament cognitiu .

 

L’estudi en què es basen les dades
La Dra. Claudia Suemoto és una de les autores d’un dels estudis publicats el dilluns un d’agost del 2022 a San Diego. La investigació va ser duta a terme en més de 10.000 homes i dones brasilers durant un màxim de 10 anys.

La seva conclusió és clara: les persones que consumien més aliments ultraprocessats experimentaven una taxa de deteriorament cognitiu un 28% més ràpida i una taxa de disminució de la funció executiva un 25% més ràpida.

Al Brasil, segons l’estudi de Suemoto, els aliments ultraprocessats representen una mitjana del 25% al 30% de les calories totals. Més preocupant encara són el 58% que ocupen els productes ultraprocessats als Estats Units, el 56,8% a la Gran Bretanya o el 48% al Canadà.

A Espanya, segons una investigació del 2019, el 24,4% de les calories totals de la dieta provenen d?aliments ultraprocessats. A primer cop d’ull estem millor que altres països, però hem de destacar que tenim a la mà una de les millors dietes mundials, la dieta mediterrània, i l’estem abandonant per aquest tipus d’aliments insalubres.

 

Redueix al màxim el consum d’ultraprocessats per cuidar el cervell
Els aliments ultraprocessats es troben com a preparacions de menjar com a fideus instantanis, les salses industrials que acompanyen hamburgueses de cadenes de menjar ràpid, begudes ensucrades, i qualsevol producte que s’allunya del menjar que ha sortit de la terra, el mar o la natura .

El més destacable d’aquests nous resultats no és tant que els aliments ultraprocessats no són bons per a cap aspecte de la salut, ni física ni mental. El que és preocupant ve de les dades que situen aquests productes com una quarta part de la nostra dieta a Espanya, i més de la meitat dels aliments que ingereixen en països com els Estats Units o la Gran Bretanya.

La lluita contra l’excés de pes i l’obesitat quedarà minimitzada en el futur si continuem ingerint aliments molt insans de manera diària i en grans quantitats. Malalties molt més perjudicials com el càncer o la demència faran malbé considerablement la nostra qualitat de vida. El risc no es pot reduir a zero, però podem allunyar aquestes alteracions i malalties amb una dieta correcta i una vida activa.

 

JOAQUÍN VICO

Gran parte de nuestra dieta viene de alimentos ultraprocesados que nos acercan al Alzheimer (vitonica.com)