ca
Notícies

Haver tingut Covid-19 eleva el risc de trastorns neurodegeneratius.

Els pacients ambulatoris positius de Covid-19 tenen més risc de patir la malaltia d’Alzheimer, la malaltia de Parkinson i l’ictus isquèmic.

Els pacients ambulatoris amb Covid-19 positiu tenen un risc més alt de patir trastorns neurodegeneratius en comparació amb els individus que van donar negatiu al virus, segons ha demostrat un nou estudi presentat al 8è Congrés de l’Acadèmia Europea de Neurologia.

L’estudi, que va analitzar els registres sanitaris de més de la meitat de la població danesa, va descobrir que els que havien donat positiu en la prova del Covid-19 tenien més risc de patir la malaltia d’Alzheimer, la malaltia de Parkinson i l’ictus isquèmic .

Dels 919.731 individus que es van sotmetre a la prova de Covid-19 dins l’estudi, els investigadors van descobrir que les 43.375 persones que van donar positiu tenien un risc 3,5 vegades més gran de ser diagnosticades amb la malaltia d’Alzheimer, 2,6 vegades amb la malaltia de Parkinson, 2,7 vegades amb l’ictus isquèmic i 4,8 vegades més gran amb l’hemorràgia intracerebral (sagnat al cervell).

Si bé la neuroinflamació pot contribuir a un desenvolupament accelerat dels trastorns neurodegeneratius, els autors també van destacar les implicacions de l’enfocament científic sobre les seqüeles a llarg termini després del Covid-19.

L’estudi va analitzar els pacients interns i externs de Dinamarca entre febrer de 2020 i novembre de 2021, així com els pacients amb grip del període prepandèmic corresponent. Els investigadors van utilitzar tècniques estadístiques per calcular el risc relatiu i els resultats es van estratificar segons l’estat d’hospitalització, l’edat, el sexe i les comorbiditats.

Pardis Zarifkar, autor principal del Departament de Neurologia del Rigshospitalet de Copenhaguen (Dinamarca), explica que «més de dos anys després de l’inici de la pandèmia de Covid-19, la naturalesa i l’evolució precises dels efectes d’aquesta malaltia sobre els trastorns neurològics segueixen sense estar caracteritzades. Estudis anteriors han establert una associació amb síndromes neurològiques, però fins ara no se sap si Covid-19 també influeix en la incidència de malalties neurològiques específiques i si difereix d’altres infeccions respiratòries».

No obstant això, l’augment del risc de la majoria de les malalties neurològiques no va ser més gran en els pacients amb Covid-19 positiu que en les persones a qui se’ls havia diagnosticat grip o altres malalties respiratòries. Els pacients amb Covid-19 sí que tenien un risc 1,7 vegades més gran de patir un accident cerebrovascular isquèmic en comparació amb els pacients majors de 80 anys amb grip i pneumònia bacteriana.

Els pacients amb Covid-19 sí que tenien un risc 1,7 vegades més gran de patir un accident cerebrovascular isquèmic en comparació amb els pacients majors de 80 anys amb grip i pneumònia bacteriana
La freqüència d’altres malalties neurodegeneratives, com l’esclerosi múltiple, la miastènia gravis, la síndrome de Guillain-Barré i la narcolèpsia, no va augmentar després del Covid-19, la grip o la pneumònia.

«Trobem suport per a un risc més gran de ser diagnosticat amb trastorns neurodegeneratius i cerebrovasculars en els pacients positius a la Covid-19 en comparació amb els negatius al Covid, cosa que ha de ser confirmada o refutada per grans estudis de registre en un futur pròxim. Resulta tranquil·litzador que, a banda de l’ictus isquèmic, la majoria dels trastorns neurològics no semblen ser més freqüents després de la Covid-19 que després de la grip o la pneumònia bacteriana adquirida a la comunitat», afegeix Pardis Zarifkar.

“Aquestes troballes ajudaran a comprendre millor l’efecte a llarg termini de Covid-19 a l’organisme i el paper que tenen les infeccions en les malalties neurodegeneratives i l’ictus”.

 

R.I.

Haber tenido Covid-19 eleva el riesgo de trastornos neurodegenerativos (abc.es)