ca

Hàbits saludables per a protegir la memòria.

 

Actualment, 50 milions de persones a tot el món tenen demència i es calcula que, cap al 2050, aquesta xifra ascendirà a 152 milions. La malaltia d’Alzheimer és la forma de demència més comuna.

Tot i que la investigació està actuant en diferents camps, no hi ha encara una forma segura de prevenir l’Alzheimer i altres tipus de demència. No obstant això, l’evidència científica ha identificat diversos factors de risc associats amb aquest tipus de malalties. Alguns d’aquests factors, com ara la genètica o l’edat, estan totalment fora del nostre control. Però, per contra, sí que podem actuar sobre alguns elements duent a terme canvis en el nostre estil de vida o utilitzant tractaments farmacològics que enlentezcan la progressió.

1. Estigues actiu/a

Practica exercici cardiovascular regular de manera que pugi teu ritme cardíac i incrementi el reg sanguini al cap i el cos. Alguns estudis han demostrat que existeix una relació entre l’exercici físic i una reducció de el risc de deteriorament cognitiu.

2. Desafíate a tu mateix/a

Desafia i activa la teva ment. L’aprenentatge en qualsevol etapa de la vida et ajudarà a reduir el risc de deteriorament cognitiu i demència. Així que apunta’t sempre que sigui possible a algun curs per adquirir coneixements o aprendre noves habilitats. També et pot anar bé fer sudokus i trencaclosques o jugar a algun joc d’estratègia com els escacs o les cartes. Si ho prefereixes, també pot ser beneficiós fer alguna activitat artística.

3. Deixa de fumar

Són molts els estudis que demostren que el tabac incrementa la probabilitat de desenvolupar deteriorament cognitiu. Deixant de fumar pots reduir aquest risc a nivells similars als de persones no fumadores.

4. Modera el consum d’alcohol

Un consum elevat d’alcohol durant un període prolongat de temps pot produir danys en el cervell que poden incrementar el risc de desenvolupar demència. En aquest sentit és sempre recomanable moderar la teva ingesta d’alcohol.

5. Tingues cura del teu cor

Els factors de risc cardiovascular com ara l’obesitat, la tensió alta o la diabetis tenen un impacte negatiu en la teva salut cognitiva. Tingues en compte que, si cuides el teu cor, també estaràs cuidant del teu cervell.

6. Protegeix-te el cap

Algunes lesions cerebrals poden incrementar el risc de deteriorament cognitiu i demència. Per això, utilitzar casc quan vas en bicicleta, posar-se el cinturó de seguretat al cotxe o protegir-te el cap quan practiques determinats esports de contacte, poden ser bones opcions per evitar caigudes i cops innecessaris.

7. Menja sa

Intentar mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en greixos i amb fruites i verdures abundants pot ajudar-te a reduir el risc de deteriorament cognitiu.

8. Descansa bé

Tingues en compte que dormir poques hores de manera continuada a causa de causes com ara l’insomni o l’apnea pot produir problemes de memòria.

9. Cuida la teva salut mental

Alguns estudis relacionen la depressió amb una probabilitat més elevada de patir deteriorament cognitiu. Per això és fonamental buscar tractament mèdic en cas de tenir símptomes de depressió, ansietat o altres tipus de problemes mentals. D’altra banda, és important saber gestionar i mantenir l’estrès a ratlla.

10. Socialitza

Encara que pugui semblar sorprenent, mantenir una vida socialment activa ajuda a tenir el teu cervell sa. Per això, és important trobar maneres de sortir, relacionar-te i conèixer gent dins de la teva comunitat o passar estones amb els teus amics i familiars.

 

 

La doctora Isabel Hernández es neuróloga y Doctora en Medicina por la Universidad Autónoma de Barcelona. En la actualidad, ejerce como jefa clínica de Fundación ACE y coordina la Unidad de Memoria y los servicios médicos de la Unidad de Atención Diurna de la misma Fundación.

Hábitos saludables para proteger la memoria