ca

Hi ha relació entre l’alimentació i la propensió a patir Alzheimer?

 

El deteriorament cognitiu associat a l’edat és un greu problema de salut. La Societat Espanyola de Neurologia calcula que hi ha més de 800.000 afectats a casa nostra. La major part són persones majors de 80 anys d’edat. El problema rau en l’acumulació a la part més noble de el cervell, la relacionada amb la intel·ligència i la memòria, d’una espècie d’escombraries (substàncies beta amiloide i proteïnes tau) a causa d’una alteració dels mecanismes normals de neteja i reparació en les cèl·lules nervioses. No afecten les neurones que controlen el funcionament automàtic de l’organisme. Per aquesta raó podem trobar una persona que no es reconeix ni a si mateixa, però amb un funcionament normal del seu organisme.

No es coneixen les causes de el mal d’Alzheimer. Poden ser genètiques, infeccioses o d’una altra procedència. Se sap que la base de l’alteració és un problema d’oxidacions i excés de radicals lliures i una inflamació generalitzada. I està ben demostrat que es pot retardar la seva aparició mitjançant una alimentació saludable i un estil de vida sa i actiu, que produeixin efectes antioxidants i antiinflamatoris.

Hi ha quatre mesures alimentàries els efectes beneficiosos sobre la prevenció de el mal d’Alzheimer estan avalats per nombroses publicacions científiques.

 

Greixos poliinsaturats omega 3

En primer lloc, cal consumir abundants greixos poliinsaturats omega 3 de procedència animal, les que abunden en els peixos blaus i en els olis de fetge de peix. El cervell és un dels òrgans més grassos de l’organisme i aquests àcids grassos són components essencials de les estructures cerebrals i beneficien la funció cerebral. Els greixos omega 3 d’origen vegetal només s’incorporen en molt petita proporció al nostre cervell.

 

Fruites i verdures

En segon lloc hem de consumir fruites i verdures que ens proporcionin vitamines i nutrients antioxidants i antiinflamatoris com les vitamines C (cítrics, kiwi) i E (alvocats, oli d’oliva verge), els beta carotens (pastanagues, mànecs, hortalisses i fruites de color taronja). Les publicacions científiques concedeixen una gran importància a la vitamina D (peixos blaus, fetge, rovell d’ou i aliments fortificats amb aquesta vitamina) i recomanen augmentar els nivells en sang de vitamina D en la gent gran, per sobre dels 30 ng / ml.

polifenols

En tercer lloc cal consumir vegetals que ens aportin polifenols. Hi ha una gran varietat, a destacar: fruits de bosc (aranyons, gerds, maduixes, groselles, cireres d’arboç, mores), raïm negre, el te verd i la cúrcuma. La curcumina és de gran potència com a antiinflamatori i, com és soluble en greixos, penetra amb facilitat en el cervell on exerceix els seus efectes beneficiosos.

 

Com cuinar

I en quart lloc està cuinar el més saludable possible. Això, en relació al tema que ens ocupa, es basa fonamentalment en no cremar els aliments ni sotmetre’ls a temperatures excessives. A altes temperatures es formen uns compostos que s’anomenen AGE i que són molt perjudicials per al cervell. És interessant saber que aquests tòxics són difícils d’eliminar de l’organisme, de manera que el seu efecte és acumulatiu. I no s’oblidin de fer una passejada de al menys una hora cada tarda que es pugui.

 

 

JOSÉ ENRIQUE CAMPILLO

https://www.eldiariomontanes.es/cantabria-mesa/existe-relacion-tipo-20210120145822-nt.html

traduït via google translator