ca

Humanina, la ‘superproteina’ que ens manté sans i ens fa viure més

 

Investigadors nord-americans han estat els primers a demostrar que la humanina, una proteïna diminuta, té un impacte enorme en la salut i la longevitat tant en animals com en humans.

Científics de la Universitat de el Sud de Califòrnia (Estats Units) han descobert noves peculiaritats de la humanina, un pèptid codificat en el petit genoma dels mitocondris, les “centrals elèctriques” de les cèl·lules. Així, nivells més alts de humanina en el cos estan connectats amb una major durada de la vida, una millor salut i un menor risc de malalties com l’Alzheimer.

“Se sap des de fa temps que la humanina ajuda a prevenir moltes malalties relacionades amb l’edat, però aquesta és la primera vegada que s’ha demostrat que també pot augmentar l’esperança de vida”, explica l’autor principal, Pinchas Cohen, professor de Gerontologia , Medicina i Ciències Biològiques i degà de la Universitat de el Sud de Califòrnia.

La humanina s’ha trobat no només en les mitocòndries humanes sinó també en tot el regne animal, un senyal que el seu gen relacionat s’ha mantingut, o conservat, al llarg de l’evolució. L’estudi, que es publica a la revista científica ‘Aging’, ha examinat la humanina en diverses espècies animals, com cucs i ratolins, així com en humans, inclosos pacients d’Alzheimer i fills de persones que han arribat als 100 anys d’edat. Els resultats posen en relleu el potencial de l’humanina i altres proteïnes mitocondrials per convertir-se en tractaments de les malalties relacionades amb l’edat.

També indiquen que la humanina pot ser un antic mecanisme de senyalització mitocondrial que és clau per regular la salut i la vida de el cos, segons assenyala el professor adjunt d’investigació de la Universitat de el Sud de Califòrnia Kelvin ien.

 

Més esperança de vida, menys fills

En els humans, els investigadors van observar nivells més alts i sostinguts de humanina a 18 fills de persones centenàries, davant d’un grup de control de 19 nens de no centenaris. Els individus els pares arriben als 100 anys d’edat tenen estadísticament més probabilitats que altres persones d’arribar a una edat molt avançada. Resultats similars es van obtenir comprovant el nivell de humanina en diferents espècies animals. En algunes espècies, inclosos els cucs i ratolins, la modificació dels seus gens per a produir majors quantitats de humanina en els seus cossos va ser suficient per augmentar significativament la durada de la vida. No obstant això, aquests animals més longeus van tenir menys descendència, un patró que els científics també han observat en els humans que viuen molts anys.

“Es creu que aquest equilibri entre la longevitat i la reproducció es deu a un equilibri conservat evolutivament entre l’ús de l’energia per produir més descendència o l’ús de l’energia per mantenir l’organisme per a futurs esforços reproductius”, explica ien en declaracions recollides per Neuroscience News. “Evolutivament parlant, l’objectiu de la vida és reproduir-se i després ja està fet, però si no pots reproduir-Hauries d’quedar-te el major temps possible, i un efecte secundari d’això és la longevitat”

Els nivells més alts de humanina no només estan vinculats a una major durada de la vida; els nivells més baixos poden augmentar el risc de malaltia i reduir la resistència a les exposicions tòxiques. Els investigadors van analitzar mostres de líquid cefaloraquidi d’un petit nombre de pacients amb Alzheimer i d’individus de control sense demència i van notar que els nivells de humanina eren molt més baixos en els pacients amb Alzheimer. I a les mostres de sang de cordó umbilical dels nounats, els alts nivells de humanina es van correlacionar amb un alt nombre de còpies d’ADN mitocondrial (mtADN), o el nombre de còpies de el genoma mitocondrial present en cada cèl·lula.

Aquest nou estudi ressalta la importància de la humanina com un regulador potencialment poderós de la durada de la vida i la salut, i el seu aprofitament per als tractaments podria abordar una varietat de malalties relacionades amb l’edat, conclou Cohen.

 

https://www.elconfidencial.com/tecnologia/ciencia/2020-06-25/humanina-proteina-mantiene-sanos-longevidad_2654891/