ca

Identifican la zona del cervell on s’inicia l’Alzheimer.

 

El locus coeruleus és una àrea petita, molt connectada i encarregada d’alliberar norepinefrina, el neurotransmissor responsable de regular el ritme cardíac, l’atenció, la memòria i els processos cognitius. Quan ens enfrontem a un desafiament mental, des d’un mots encreuats o sudoku a tocar una peça musical complicada, fa la seva aparició. Les cèl·lules del locus ceruli es distribueixen per mitjà d’axons per gairebé tot el cervell col·laborant en l’activitat dels vasos sanguinis. Aquesta connectivitat és el que el fa tan vulnerable a les toxines, assegura l’autora de l’estudi, Mara Mather, professora de gerontologia i psicologia.

Aquesta regió és la primera a mostrar signes de patologia tau, el conjunt de proteïnes que poden convertir-se en l’esmentada malaltia. La norepinefrina contribuiria a prevenir els símptomes d’Alzheimer, segons estudis efectuats en rosegadors, en protegir les neurones i evitar inflamació o una estimulació excessiva de certs neurotransmissors.

“L’educació o el desenvolupament de treballs estimulants – explica Mather – produeixen una reserva a llarg termini de coneixements. Si amb això s’activa el sistema locus ceruli-norepinefrina, es pot retardar l’acció de les temudes proteïnes “.