Hi ha al menys 10 factors de risc que semblen tenir un impacte significatiu en la probabilitat d’una persona de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer, que podrien ser objecte de mesures preventives, segons suggereix una investigació publicada al ‘Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry’ .
Centrar-se en aquests factors, que inclouen l’activitat cognitiva, un alt índex de massa corporal a la fi de la vida, depressió, diabetis i pressió arterial alta, podria proporcionar als metges una guia basada en l’evidència per a la prevenció de la malaltia d’Alzheimer , però es necessita molta més investigació per venir amb altres enfocaments prometedors per prevenir l’afecció.
Els experts prediuen un augment en el nombre de casos a mesura que la població envelleix, però investigacions recents han suggerit que el nombre de casos sembla estar disminuint, possiblement a causa de canvis en l’estil de vida, una millor educació i estratègies de reducció de riscos per prevenir o retardar la demència.
L’evidència existent sobre la prevenció de la malaltia d’Alzheimer és difícil d’interpretar a causa dels diferents dissenys d’estudi amb diferents criteris de valoració i credibilitat.
Per això, un equip internacional d’investigadors dirigit pel professor Jin-Tai Yu a la Universitat de Fudan a la Xina, es va proposar revisar i analitzar l’evidència actual per produir suggeriments basats en l’evidència sobre la prevenció de la malaltia d’Alzheimer.
Els investigadors van reunir 395 estudis (243 estudis prospectius observacionals i 152 assaigs controlats aleatoris) que van ser adequats per a la seva anàlisi. A partir d’l’anàlisi d’aquests, van proposar 21 suggeriments basats en l’evidència consolidada disponible que els metges podrien usar en la pràctica per intentar prevenir la malaltia d’Alzheimer.
Dins d’aquests, hi havia el que ells anomenaven suggeriments de ‘Classe I’ per a enfocar-se en 19 factors diferents. Gairebé dos terços d’aquests suggeriments implicarien atacar els factors de risc vascular (com la pressió arterial alta i els nivells de colesterol) i l’estil de vida, enfortint la importància de mantenir-se saludable per prevenir la malaltia d’Alzheimer.
Deu dels suggeriments van ser recolzades per proves contundents i van incloure rebre la major educació possible en la vida primerenca, participar en activitats estimulants mentals com la lectura, evitar la diabetis, l’estrès, la depressió, el trauma al cap i la pressió arterial alta en la mitjana edat.
Altres nou suggeriments tenien evidència lleugerament més feble per donar-los suport i incloïen exercici físic regular, dormir prou i de bona qualitat, mantenir un pes corporal saludable i una bona salut cardíaca en l’edat adulta, evitar fumar i incloure vitamina C en la dieta.
Per contra, no es van recomanar dues intervencions: la teràpia de reemplaçament d’estrògens i l’ús d’inhibidors de l’acetilcolinesterasa (medicaments que augmenten la comunicació entre les cèl·lules nervioses).
Els autors assenyalen algunes limitacions de l’estudi, com el fet que els estudis observacionals no poden indicar una relació causal clara i els assaigs controlats aleatoris no poden generalitzar-se més enllà de la mostra específica, intervenció, dosi i durada estudiades.
A més, els valors dels seus suggeriments poden estar limitats per la variabilitat geogràfica, la definició d’exposició i la prevalença de factors de risc a nivell de població.
No obstant això, els autors diuen que aquesta és la revisió sistemàtica i la metanàlisi més complets i a gran escala per a la malaltia d’Alzheimer fins a la data, i els suggeriments basats en evidència es van reunir integrant una gran quantitat d’evidència de diferents tipus d’investigació existent.
“Aquest estudi proporciona una anàlisi avançat i contemporani de l’evidència, el que suggereix que es necessiten amb més urgència estudis prospectius observacionals d’alta qualitat i assaigs controlats aleatoris per enfortir la base d’evidència per descobrir enfocaments més prometedors per prevenir la malaltia d’Alzheimer” , conclouen.
https://www.heraldo.es/noticias/salud/2020/07/21/los-10-factores-de-mayor-riesgo-para-la-enfermedad-de-alzheimer-1387211.html