ca

Identifiquen biomarcadors en sang que avancen el risc genètic d’Alzheimer

 

Investigadors de la Universitat de Glasgow (Regne Unit) han realitzat el major estudi fins a la data sobre una àmplia gamma de biomarcadors sanguinis comuns que mostren clares diferències en les persones amb risc genètic de patir la malaltia d’Alzheimer.

La investigació, publicada aquest divendres a la revista ‘Journal of Alzheimer’ s Disease ‘i que ha utilitzat dades de gairebé 400.000 persones al Biobanc del Regne Unit, ha trobat associacions relativament grans de biomarcadors neuroinflamatoris i de colesterol, com els nivells de lipoproteïnes de baixa densitat, en persones amb un risc genèticament alt de patir la malaltia d’Alzheimer.

El gen de la susceptibilitat a la malaltia d’Alzheimer, l’apolipoproteïna e4 (APOE e4), és un dels principals factors de risc genètic de la malaltia, ja que una còpia de el gen es troba en al voltant de l’25 per cent de la població, la qual cosa augmenta el risc de demència a l’almenys tres vegades. Es troben dues còpies de el gen en al voltant de el 2 per cent de la població, la qual cosa augmenta el risc de demència en unes 15 vegades. L’APOE e4 és el major factor de risc genètic comú per l’Alzheimer i el declivi cognitiu, darrere de l’augment de l’edat.

L’objectiu de l’estudi era investigar la possible influència de l’APOE e4 en els biomarcadors sanguinis comuns, tenint en compte també els factors de l’estil de vida, tant en les persones amb Alzheimer confirmada com en les que tenen un risc genètic alt de patir la malaltia.

Els investigadors van examinar una àmplia gamma de biomarcadors sanguinis (com el colesterol, els marcadors d’inflamació, els nivells de vitamina D i d’IGF-1, les hormones específiques de l’sexe i la funció renal) en persones portadores de l’genotip APOE e4 (en comparació amb els portadors ‘neutrals’ de e3) per comprendre millor els mecanismes de l’EA i el risc de demència.

La investigació també va trobar que un factor de risc prèviament suggerit d’un nivell baix d’IGF-1, basat en estudis que incloïen a persones diagnosticades amb EA, podria de fet ser el contrari, amb un nivell elevat d’IGF-1 com a factor de risc potencial. Estudis anteriors també van informar d’una associació entre el APOE e4 i nivells més alts de vitamina D; però, aquest estudi va trobar nivells reduïts de vitamina D, el que suggereix que nivells més alts podrien ser protectors per a les persones amb risc de patir la MA.

“La nostra investigació va confirmar que el genotip APOE e4 va predir la demència posterior. Però, el que és més important, a l’observar una grandària de mostra tan gran i una gamma tan àmplia de biomarcadors, tant en els pacients amb la malaltia com en els que actualment no estan dements però tenen un alt risc genètic, vam poder obtenir un ‘panorama general’ de el paper dels biomarcadors comuns i d’aquest gen, que es considera causant de la demència “, explica l’autor principal de la investigació, Donald Lyall.

 

EUROPAPRESS

https://www.cope.es/actualidad/sociedad/noticias/identifican-biomarcadores-sangre-que-avanzan-riesgo-genetico-alzheimer-20200818_859504