ca

Identifiquen tres subtipus moleculars de la malaltia d’Alzheimer

 

Investigadors de l’Escola de Medicina Icahn a Mount Sinai (Nova York, EUA) han identificat tres subtipus moleculars principals de la malaltia d’Alzheimer utilitzant dades de seqüenciació d’ARN, que és una molècula genètica similar a l’ADN que codifica les instruccions per produir proteïnes.

El treball avança en la nostra comprensió dels mecanismes de la malaltia d’Alzheimer i podria aplanar el camí per al desenvolupament de teràpies noves i personalitzades ja que es tracta de la forma més comuna de demència, però és força diversa en les seves manifestacions biològiques i patològiques.

En l’actualitat, hi ha una creixent evidència que la progressió de la malaltia i les respostes a les intervencions difereixen significativament entre els pacients amb Alzheimer. Alguns pacients tenen un deteriorament cognitiu lent, mentre que altres el deteriorament és més ràpid; alguns tenen una pèrdua significativa de memòria i una incapacitat per recordar informació nova, mentre que altres no; i alguns pacients experimenten psicosi i / o depressió associades amb la malaltia, mentre que altres no.

“Aquestes diferències suggereixen fortament que hi ha subtipus de malaltia d’Alzheimer amb diferents factors biològics i moleculars que impulsen la progressió de la malaltia”, assenyala Bin Zhang, autor principal de l’estudi.

El treball, publicat a Science Advances, va tenir en compte dades de seqüenciació d’ARN de més de 1.500 mostres en cinc regions de cervell de centenars de pacients morts i mitjançant controls rutinaris, i va identificar tres subtipus moleculars principals de malaltia d’Alzheimer. Aquests subtipus es van identificar independentment de l’edat i l’estadi de la malaltia, i es van replicar en múltiples regions de cervell en dos estudis de cohort.

 

Objectiu: medicina de precisió per a l’Alzheimer

Aquests subtipus corresponen a diferents combinacions de múltiples vies biològiques desregulades que condueixen a la degeneració cerebral. La embolic neurofibril·lar Tau i la placa beta-amiloide, dues característiques neuropatològiques de l’Alzheimer, augmenten significativament només en certs subtipus.

“La nostra identificació i caracterització sistemàtiques dels subtipus moleculars robustos de la Malaltia d’Alzheimer revelen moltes vies de senyalització noves desregulades en la malaltia i assenyalen nous objectius. Aquestes troballes posen les bases per determinar biomarcadors més efectius per a la predicció primerenca de l’Alzheimer, estudiar els mecanismes causals, desenvolupar teràpies de pròxima generació i dissenyar assajos clínics més efectius i específics, que finalment condueixin a la medicina de precisió per a la malaltia d’Alzheimer. Els desafiaments futurs en termes de recerca inclouen la replicació de les troballes en cohorts més grans, la validació d’objectius i mecanismes específics de subtipus, la identificació de biomarcadors perifèrics i les característiques clíniques associades amb aquests subtipus moleculars “, conclou el Dr. Zhang.

 

 

Álvaro Piqueras

https://as.com/deporteyvida/2021/01/12/portada/1610443864_375364.html