ca

Identifiquen un nou fàrmac per tractar la malaltia d’Alzheimer

 

Un grup de recerca de la Universitat Pablo de Olavide (UPO) a Espanya ha identificat que les hormones esteroidees, les mateixes que regulen processos com els canvis associats a la pubertat, afecten el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer. Aquesta troballa ha propiciat la identificació d’un fàrmac per tractar aquesta malaltia neurodegenerativa de el sistema nerviós central, el STX64.

L’estudi, que acaba de ser publicat a la revista acadèmica Nature Communications amb el títol ‘Steroid hormones sulfatase inactivation extends Lifespan and ameliorates age-related diseases’, està dirigit pel Dr. Manuel J. Muñoz, investigador de la UPO en el departament de Biologia Molecular i Enginyeria Bioquímica, que desenvolupa la seva tasca d’investigació al centre Andalús de Biologia de al Desenvolupament (centre mixt de el CSIC, UPO, Junta d’Andalusia).

El treball de recerca va començar estudiant petits cucs mil·limètrics, l’organisme model Caenorhabditis elegans, als quals se’ls va induir la malaltia d’Alzheimer. Durant el desenvolupament d’aquest estudi van descobrir que determinades hormones esteroidees modificades, a les quals se’ls afegeix un grup sulfat, milloraven els símptomes d’aquesta malaltia en aquest nematode. Aquesta modificació en les hormones esteroidees amb el grup sulfat ocorre de forma natural a través de l’acció de dos tipus de proteïnes que estan presents en tots els animals, les sulfotransferasas que els posen el sulfat, i les sulfatasas d’hormones esteroidees que els treu. “Quan en els cucs s’elimina el gen de l’sulfatasa, es perd la capacitat d’eliminar el sulfat de les hormones i es produeix un augment d’hormones sulfatades en l’organisme. Això genera uns efectes sorprenents: els nematodes amb Alzheimer redueixen els seus símptomes i els que no tenen Alzheimer són longeus “explica l’investigador Manuel J. Muñoz.

Un aspecte destacable és l’existència d’un fàrmac d’ús oral que inhibeix l’activitat de la sulfatasa, el STX64. Amb aquest fàrmac es pot eliminar l’activitat d’aquesta proteïna sense necessitat de fer una modificació genètica, simplement amb la ingestió d’aquest compost. Els resultats en els cucs són exactament els mateixos, millora els símptomes de l’Alzheimer i incrementa la longevitat en els sans. Aquest compost també ha estat provat en ratolins als quals se’ls ha induït aquesta malaltia. Aquests animals, que es caracteritzen per perdre capacitat cognitiva amb l’edat, a l’ésser tractats amb STX64 recuperen la memòria als mateixos nivells que els ratolins que estan sans.

El tractament amb STX64 redueix l’acumulació d’agregats proteics en el cervell (punts foscos apreciables en aquestes fotografies). En aquestes imatges de cervells de ratolins es pot notar la diferència entre un ratolí tractat amb placebo i un altre tractat amb STX64.

L’empresa Olavide Neuron STX S.L. ha estat constituïda per tres investigadors de la UPO: la Dra. Mercedes M. Pérez Jiménez, primera autora de la feina, el Dr. Manuel J. Muñoz i el Dr. Àngel M. Carrión, que ha dirigit els treballs en el model de ratolí .

A més, una altra característica d’aquesta malaltia neurodegenerativa és la formació de plaques d’agregats proteics en el cervell, les quals també es redueixen després de l’tractament amb aquest compost, de manera que, com indica Manuel J. Muñoz “estem no només davant d’un descobriment d’un nou mecanisme que podria participar en la regulació de l’aparició de l’Alzheimer, sinó també davant d’un possible tractament que podria ser usat en humans “.

Amb la intenció que aquests resultats no es quedin només en una publicació científica, els investigadors de la UPO, juntament amb personal expert en direcció d’empreses biotecnològiques, han constituït recentment una empresa amb participació d’aquesta universitat anomenada Olavide Neuron STX SL (ONSTX) . El grup d’investigació ha obtingut una patent europea sobre el compost STX64, de la qual és titular la Universitat Pablo d’Olavide, i que s’ha llicenciat al seu torn a aquesta empresa de base tecnològica. Es dóna la circumstància que el fàrmac va ser assajat per tractar càncer per una empresa multinacional, havent superat totes les fases de toxicitat, encara que es va abandonar el seu ús perquè no va millorar el pronòstic d’altres fàrmacs ja comercialitzats. Ara el fàrmac té una segona oportunitat, però aquesta vegada per tractar Alzheimer. “Aprofitant que ja sabem que no és tòxic en humans, l’objectiu de la spin off Olavide Neuron STX S.L. és realitzar un assaig clínic en malalts d’Alzheimer en un període d’un any i, si tot va bé, poder ajudar a pal·liar el sofriment de milions de famílies “, declara Manuel J. Muñoz.

 

(Fuente: Universidad Pablo de Olavide / Fundación Descubre)

https://noticiasdelaciencia.com/art/40805/identifican-un-nuevo-farmaco-para-tratar-la-enfermedad-de-alzheimer

traduït al català amb el google translator