ca

Identifiquen una nova diana farmacològica contra l’Alzheimer.

 

Un estudi de la Universitat de Barcelona (UB) ha identificat una nova diana farmacològica contra l’Alzheimer que redueix el procés d’inflamació i el deteriorament neuronal en dos models murins (ratolins) de la malaltia.

Publicat per la revista “Neurotherapeutics”, els resultats de l’estudi mostren que la inhibició de l’enzim epóxiso hidrolasa soluble (SEH) en ratolins disminueix el procés neuroinflamatorio, de manera que es redueix el deteriorament i la mort de les neurones que causen aquest tipus de demència.

El nou treball està liderat pels professors de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació Mercè Pallàs; Santiago Vázquez (Institut de Biomedicina de la UB, IBUB); Carles Galdeano (IBUB) i Christian Griñán-Ferré (Institut de Neurociències).

També han participat experts de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB) -centre de l’CSIC i de l’IDIBAPS-, i les universitats Autònoma de Barcelona, ​​de Santiago de Compostel·la i de Califòrnia-Davis.

Els fàrmacs que es fan servir actualment per tractar la malaltia d’Alzheimer tenen una eficàcia molt limitada i només en estadis lleus de la malaltia.

Les estratègies terapèutiques dels darrers anys s’han dirigit específicament a contrarestar vies moleculars com l’acumulació de beta amiloide i la formació de plaques en el cervell característiques d’aquesta patologia.

En aquest estudi, els investigadors han fet servir un nou enfocament relacionat amb els processos inflamatoris que contribueixen a desencadenar aquesta malaltia.

Mercè Pallàs ha explicat que “és de vital importància ampliar la investigació en la teràpia per a la malaltia d’Alzheimer cap a noves dianes farmacològiques, preferentment relacionades amb les vies fisiopatològiques de la malaltia”.

“En aquest cas, el nostre interès es va dirigir cap a l’SEH, donada que la seva inhibició havia mostrat efectes antiinflamatoris molt potents i que algun dels seus inhibidors estaven o havien estat en fases clíniques per al tractament de la hipertensió, de processos inflamatoris o, recentment, de el dolor neuropàtic “, ha indicat.

La sobre SEH està present en tot l’organisme i és relativament abundant en el cervell dels ratolins i dels humans, i fa que els àcids epoxieicosatrienoicos (EET) -molècules que redueixen la resposta inflamatòria en condicions patològiques com la hipertensió o la diabetis- perdin la seva activitat antiinflamatòria, i que fins i tot provoquin la inflamació.

A partir d’aquests antecedents, els investigadors van analitzar els efectes de la inhibició de l’SEH en dos models animals de la malaltia d’Alzheimer, un considerat Alzheimer familiar i un segon lligat a la progressió de la malaltia amb l’edat avançada.

A la primera part de la feina, es va mostrar que l’expressió de l’esmentada sobre està augmentada en els dos models animals i també en mostres cerebrals de pacients d’Alzheimer.

“Aquesta troballa ens indica que el SEH està vinculat a la progressió de l’Alzheimer i fa que es pugui considerar com una nova diana farmacològica”, ha destacat Pallàs.

La nova estratègia terapèutica pot tenir, segons els investigadors, implicacions en el tractament d’altres patologies que cursen amb inflamació, com la de Niemann-Pick de tipus C, en el dolor neuropàtic o en la pancreatitis aguda.

 

 

Agencia EFE

https://www.cope.es/actualidad/sociedad/noticias/identifican-una-nueva-diana-farmacologica-contra-alzheimer-20200724_830971