ca

Identifiquen una nova diana terapèutica per a l’Alzheimer i les demències.

 

Un grup de científics de la Universitat d’Alabama a Birmingham han identificat un enzim al cervell que pot ser una diana per a les intervencions contra la malaltia d’Alzheimer i altres demències.

Els investigadors suggereixen que l’enzim, un serina / treonina quinasa coneguda com LIMK1, pot tenir un paper important en la degradació de les espines dendrítiques, les connexions neuronals. En un article publicat a ‘Science Signaling’, l’equip va informar sobre l’ús d’un medicament experimental que sembla inhibir amb èxit LIMK1 i proporcionar un nivell de protecció per a les espines dendrítiques.

“Es tracta del primer estudi que mostra que la inhibició de LIMK1 podria proporcionar un efecte protector per a les espines dendrítiques”, ha comunicat Jeremy Herskowitz, professor al Departament de Neurologia de Escola de Medicina de la UAB. “En models animals, hem demostrat que l’augment de l’activitat de LIMK1 està relacionat amb canvis en la longitud i densitat de les espines dendrítiques, el que té implicacions per a l’alzheimer”.

Investigacions anteriors van demostrar que els individus amb espines més llargues i més nombroses no van desenvolupar símptomes de demència, encara que tenien plaques amiloides i embulls fibril·lars de la proteïna tau.

“En un cervell sa, LIMK1 sembla regular la mida i la densitat de les espines dendrítiques”, assegura Herskowitz. “A la demència, l’enzim és hiperactiva, el que provoca danys en les espines. En aquest estudi, vam poder proporcionar un efecte protector a les espines dendrítiques mitjançant un fàrmac experimental que inhibia l’activitat de LIMK1 “.

LIMK1 es troba entre altres dos enzims que se sap que estan associades amb la demència. Aquestes quinases conegudes com ROCK 1 i ROCK 2, augmenten en la malaltia d’Alzheimer en fase primerenca, segons Herskowitz. Investigadors de tot el món han considerat a ROCK 1 i 2 com a possibles objectius d’intervenció en la demència.

“Les quinases ROCK estan demostrant ser objectius terapèutics desafiants perquè inhibir pot causar efectes secundaris greus, inclosa una caiguda en la pressió arterial prou significativa com per a causar la mort”, puntualitza l’investigador. “Però LIMK1 està regulada per les quinases ROCK, particularment ROCK 2. Pel que sabem ara, la inhibició de LIMK1 no té efecte sobre ROCK, pel que pot no tenir els mateixos efectes secundaris greus”.

 

fàrmac experimental

Les investigacions també han apuntat que LIMK1 exerceix un paper en la metàstasi del càncer, de manera que l’equip de Herskowitz va recórrer a un medicament experimental anomenat SR7826, que està en desenvolupament com a agent terapèutic contra el càncer i que suprimeix l’activitat de LIMK1. En un model animal, una dosi única administrada un cop al dia durant 10 dies va augmentar la densitat de la columna dendrítica i va augmentar la longitud de les espines.

“El fàrmac va tenir efectes notables en les espines dendrítiques. Els resultats que creiem són significatius i prometedors “, va assegurar Herskowitz. Així mateix, incideixen que es necessitaran més estudis per veure si l’efecte continua amb el temps i si es desenvolupa algun efecte negatiu.

 

 

SANDRA PULIDO 

Fuente: GacetaMedicaCom