ca
Notícies

Identifiquen una regió cerebral clau per tractar de manera precoç l’Alzheimer

Els investigadors portuguesos van descobrir que a la regió del cervell “cíngle posterior” es produeixen tres patologies pròpies de fases “molt inicials” de la malaltia.

Un equip d’investigadors de la Universitat de Coimbra (UC), a Portugal, va identificar una regió al cervell humà on es produeixen alteracions precoces a l’Alzheimer, que obre camí al tractament anticipat de la malaltia.

Els investigadors van descobrir que en aquesta regió del cervell, anomenada “cíngle posterior”, es produeixen tres patologies pròpies de fases “molt inicials” de la malaltia de l’Alzheimer: “Inflamació neuronal, acumulació d’amiloide i activitat neuronal aparentment compensatòria”, ha informat avui la UC en un comunicat.

“El descobriment pot tenir implicacions molt rellevants en termes de teràpies futures, atès que identifica, amb claredat, un blanc cerebral d’alteració precoç, implicat en la pèrdua de memòria, que es pot estudiar directament i de forma concentrada en nous assajos terapèutics”, assenyala.

Un dels coordinadors de l’equip, Miguel Castelo-Branco, va explicar que els resultats d’aquesta investigació -publicats a la revista “Communications Biology”- obren camí per desenvolupar i provar teràpies per reduir la neuroinflamació a la malaltia de l’Alzheimer. “La regió identificada és crítica, ja que serveix d’eix en processos de memòria de curt i llarg termini que sabem que estan crucialment afectats a la malaltia de l’Alzheimer”, ha referit.

La descoberta va ser demostrada “in vivo” a través d’un conjunt de tècniques avançades d’imatge funcional i cerebral, amb la participació de persones en fases molt inicials de la malaltia i altres subjectes sans amb les mateixes característiques sociodemogràfiques. La investigació va ser desenvolupada per un equip multidisciplinari de la UC i del Centre Hospitalari i Universitari de Coimbra.

 

Alzheimer | Identifican una región cerebral clave para tratar de forma precoz el Alzheimer | El Periódico de España (epe.es)