ca

Inauguració del Centre Alois de Molins de Rei.

 

L’Ajuntament de Molins de Rei i l’Associació de Familiars d’Alzheimer del Baix Llobregat van segellar l’1 d’agost de 2017 l’acord de cessió per 20 anys de la tercera planta de l’antic CAP de Molins per a la construcció d’un centre de dia per a malalts d’Alzhèimer, després de que l’Associació fos la guanyadora d’un concurs públic per la creació d’un centre d’aquestes característiques a la ciutat.

Un any més tard, aquest proper 20 de setembre es celebrarà la inauguració del nou Centre Alois que l’AFA obrirà a Molins de Rei. Un acte que comptarà amb la presència d’autoritats de diferents àmbits i representants de la vida social i associativa del municipi. L’acte començarà a les 18h i estarà obert a tots aquells que es vulguin acostar a veure el Centre. Hi esteu tots convidats.

 

Una remodelació a fons

L’Ajuntament de Molins de Rei vol destinar aquest espai a donar serveis d’atenció sociosanitària a diferents col·lectius i a la ciutadania en general. Per aquest motiu destinarà cada una de les plantes de l’edifici a un servei especialitzat amb especial incidència en la promoció de la salut i l’atenció a les persones en situació de dependència, i ho farà amb la participació activa d’entitats que tenen un gran arrelament social i històric a la ciutat i que, a més, comptem amb una dilatada experiència en el seu camp d’actuació, com és el cas de l’AFA Baix Llobregat, que el 2019 celebrarà 25 anys al servei dels malalts d’Alzhèimer i llurs famílies.

La reconversió d’aquest espai  donarà resposta a les necessitats dels malalts d’Alzhèimer de Molins de Rei i a les seves famílies i passarà a ser el primer centre de dia d’atenció especialitzada en aquesta malaltia de la vila, dins d’un espai sociosanitari rebatejat com a “Josep Maria Sala” en honor al molinenc que dóna nom a un premi per a iniciatives socials i humanitaris gràcies a la seva destacada trajectòria en aquests àmbits al capdavant de la secció local de la Creu Roja de Molins de Rei. 

L’estructura, un edifici de 4 plantes, s’ha deteriorat bastant precisament per estar en desús molt de temps, fet que ha fet necessària una important renovació, reestructuració i acondicionament de les dependències i, per tant, ha requerit una gran inversió per part de la nostra Associació, inversió que superarà els 250.000€.

 

Ajudar el malalt i la família

Els Centres Alois de l’AFA Baix Llobregat són centres especialitzats en l’atenció a persones amb malalatia d’Alzheimer o altres demències en fases inicials i moderades, en els que es porta a terme un programa d’estimulació cognitiva multidisciplinar que té com a objectiu principal mantenir i/o millorar les capacitats dels usuaris i la qualitat de vida tant dels malalts com dels cuidadors i familiars. 

El Centre Alois de Molins de Rei compta amb una superfície de prop de 350 m2 i ocupa la planta de dalt de l’edifici, amb un accés directe pel camí antic de Santa Creu d’Olorda. Compta amb 3 sales d’estimulació per adaptar l’estimulació als diferents nivells de capacitats i deteriorament cognitiu dels usuaris, una sala d’estimulació multisensorial, una sala de fisioteràpia, un menjador i una cuina. A més disposa d’una sala d’estimulació mitjançant el programa GRADIOR i una terrassa de més de 100 metres quadrats amb unes vistes espectaculars. 

L’equipament de Molins oferirà, com en els altres Centres del Prat i Cornellà, una àmplia gamma de serveis assistencials de qualitat als malalts, amb l’objectiu de potenciar l’autonomia dels usuaris en totes les activitats. al mateix temps, donarà suport als familiars per ajudar-los a conviure amb la malaltia, i incorporarà totes les innovacions conegudes en l’estimulació cognitiva de malalts d’Alzhèimer a dia d’avui, innovacions que ja apliquem en els altres centres de l’Associació. A més el Centre superarà la ràtio demanada de professionals/usuaris exigida per la normativa.

Cal destacar  la qualitat professional i humana del personal, que estarà -com en els altres centres de l’Associació- format en l’Atenció Centrada en la Persona, prevenció detecció i derivació de maltractaments, reanimació cardiorespiratòria, estimulació multisensorial i cures sense subjeccions. A més, com tot el personal de l’AFA, estan subjectes al protocol peventiu d’assetjamet sexual i a la normativa de protecció de dades.

Podeu veure tots els serveis que s’hi ofereixen clicant aquí.

 

A l’espera dels permisos 

L’Alois de Molins ja té una considerable llista d’espera, però no podrà començar a funcionar amb normalitat fins que els lents processos burocràtics que ens han de concedir els permisos pertinents concloguin. Esperem que s’agilitzin aviat per poder començar a ajudar els malalts i familiars que necessiten aquest nou recurs que oferirem a la ciutat i rodalies. Us informarem tan aviat en tinguem notícies.

En els últims anys l’associació ha treballat molt durament per continuar creixent i atendre aquelles moltes famílies que precisaven d’un centre més a prop de casa per lluitar contra la problemàtica de l’Alzhèimer. L’objectiu és que el centre creixi i es consolidi convertint-se en un referent per a la comarca igual que ho han aconseguit els altres dos centres situats al Prat i Cornellà de Llobregat. Volem ser el que hem aconseguit ser amb els altres centres: un centre pioner, modern, que tingui els mitjans més avançats possibles i amb professionals formats en les més avançades metodologies en la lluita contra l’Alzheimer i altres demències.

Ens omple de satisfacció, doncs, que després de molts esforços, entrebancs  i maldecaps, aquest projecte que tant temps i recursos ha requerit estigui ja a punt d’obrir les portes. El nou Centre Alois ja és una realitat.

 

Podeu fer les vostres consultes i reserves de plaça a través del mail: [email protected] o a través del telèfon 636.310.096