ca

Inaugurada l’ampliació del centre Alois del Prat.

 

Els Centres Alois de la nostra Associació són un importantíssim recurs per millorar la qualitat de vida dels malalts d’Alzheimer. En ells es duen a terme programes integrals d’estimulació que permeten l’alentiment dels efectes de la malaltia, millorant l’autonomia i el rendiment personal dels usuaris, reduint-ne les conductes alterades. També es realitzen programes de musicoteràpia i de fisioteràpia, aquests últims per mantenir la mobilitat i, dins de les possibilitats, la forma física dels emalalts. A més a més, s’ofereixen una sèrie de serveis com els de càtering, higiene personal, perruqueria, podologia i transport adaptat.

I si important és el treball que es realitza amb els malalts, no ho és menys l’alleujament i suport que comporta el centre per als cuidadors, que saben que poden deixar unes hores al seu familiar en bones mans i disposar d’un temps del que, en cuidar a un malalt d’aquestes característiques, no se sol disposar.

AFA Baix Llobregat té actualment dos centres en funcionament: un al Prat (Alois I) i l’altre a Cornellà (Alois II), i estem treballant per poder obrir-ne un, en un futur no molt llunyà, a Molins de Rei.

Tenint en compte la seva utilitat i rendiment, les previsions que indiquen un futur amb una clara prevalença d’aquesta malaltia a la franja de població de la tercera edat, i que ja feia temps que teníem una llista d’espera considerable, vam decidir, aprofitant la disponibilitat del local contigu, la generositat del propietari i l’imprescindible i decidit esperit de col·laboració de l’Ajuntament del Prat i de la Fundació Bancària La Caixa, iniciar una ampliació i reforma del nostre centre pratenc.

Aquest passat dijous, doncs, després de quatre mesos d’obres i tal com estava previst, vam poder celebrar la inauguració d’aquesta remodelació del nostre centre pratenc, que compta ja amb 13 anys d’història. I ho vam fer amb una jornada de portes obertes i la visita de l’alcalde Lluís Tejedor -acompanyat per altres membres del consistori- que va destacar el gran impuls que comporta aquest centre per a l’atenció dels malalts d’Alzheimer i les seves famílies a la ciutat, i reiterar la voluntat del consistori que ell presideix de continuar donant suport a AFA Baix Llobregat i a la causa que defensa, lloant el treball dut a terme durant més de 20 anys per l’Associació.

D’altra banda, la presidenta d’AFA Baix, visiblement emocionada per l’efemèride, va repassar l’evolució de l’Associació i del Centre Alois I i es va mostrar orgullosa per la feina feta, agraïda – pel treball de professionals i voluntaris, i per l’ajuda rebuda de les institucions per la qual tant ha “batallat” -, i disposada a seguir creixent en benefici dels familiars dels malalts d’Alzheimer i de les seves famílies.

Aquesta ampliació ha suposat guanyar uns 100 metres quadrats edificats i duplicar l’espai de pati; guanyar una sala d’infermeria, una sala de fisioteràpia i una sala grupal d’estimulació, que compta, com les altres dues ja existents, amb una pissarra digital que facilita molt l’estimulació cognitiva, apropant-la a les noves tecnologies. S’han ampliat i remodelat també la cuina, els lavabos i el despatx d’atenció a les famílies, reubicant i reestructurant espais nous i espais que ja existien.

A més a més, s’ha aconseguit una plaça d’aparcament reservada davant del centre perquè els familiars dels usuaris puguin deixar i recollir els usuaris amb total comoditat.

Totes aquestes millores repercuteixen en el dia a dia del centre i en l’espai vital dels usuaris i treballadors, alhora que ens permeten ampliar la capacitat del centre en 10 places més, arribant així a un total de 34. A més, suposa la acreditació de la Generalitat i que les famílies puguin rebre la prestació vinculada al servei, és a dir, l’ajuda per pagar la plaça del centre.

A tots i totes, doncs, moltes gràcies pel vostre suport i solidaritat, que és el que fa possible que seguim creixent per fer més suportable la convivència amb aquesta dura malaltia.