ca

Inaugurat el nou espai “Fem Memòria” de Sant Boi.

 

 

Els ciutadans de Sant Boi ja compten, oficialment, amb un nou espai per atendre aquelles persones que tinguin problemes de memòria o alguna tipus de deteriorament cognitiu lleu o moderat: L’Espai Fem Memòria. 

Aquest nou centre de l’AFA Baix Llobregat va ser inaugurat per l’alcaldessa, la Sra. Lluïsa Moret aquest passat 19 de novembre, en un concorregut acte en el que que va destacar la importancia de la tasca feta per la nostra Associació i el compromís del seu Consistori envers la problemàtica. 

L’Ajuntament de Sant Boi, que ja va declarar aquesta ciutat com a Ciutat Solidària amb l’Alzheimer l’any 2014,  ha cedit un espai propi a l’AFA Baix Llobregat per desenvolupar el programa d’estimulació cognitiva i suport a les famílies planejat per l’AFA. La cessió d’aquest local, ubicat al Carrer Dídac Priu núm. 10, es va rubricar el passat 2 de maig amb la signatura del conveni per part  de l’alcaldessa de Sant Boi, Sra. Lluïsa Moret, i la presidenta de l’AFA Baix Llobregat, Ma. Rosa Giner.

El local, de 231 metres quadrats, s’ha reformat de dalt a baix per donar cabuda al que serà el primer centre especialitzat en malalts d’alzhèimer en fase inicial d’aquesta ciutat: L’Espai Fem Memòria.

Aquest espai compta amb  tres sales per dur-hi a terme programes d’estimulació i suport a les famílies, un despatx, un lavabo adaptat i un de normal, a més d’un gran magatzem que acollirà les ajudes tècniques que l’Afa Baix té en propietat per cedir als socis que les demanin.

L’Espai Fem Memòria començarà a funcionar a mitjans de setembre i està  pensat per atendre persones afectades per la malaltia d’Alzheimer en els que el procés de demència és molt incipient, i no està pensat com a Centre de Dia pròpiament dit, no serà un Centres Alois com els que l’AFA té a altres ciutats,  sinó que és un espai concebut per a persones amb Deteriorament Cognitiu Lleuger i/o amb diagnòstic de demència en fases inicials, on encara hi ha certa plasticitat neuronal que permet un treball d’estimulació fonamental. 

També hi podran acudir aquells usuaris que presenten algun tipus de deteriorament cognitiu tot i no estar diagnosticats de cap demència, així com usuaris amb altres tipus de demències (de tipus vascular, frontal, etc. que puguin beneficiar-se de l’estimulació cognitiva que plantegem.

L’Espai Fem Memòria és, doncs, l’avantsala d’un centre de dia  d’estimulació. S’hi treballarà l’estimulació física i cognitiva, la socialització i les AVD (Activitats de la Vida Diària), sempre des de la visió de la ACP (Atenció Centrada en la Persona) pel que un objectiu important és estimular la part física amb el manteniment de la mobilitat mitjançant la prevenció; estimular la part emocional (potenciant el benestar, l’autoestima i la felicitat del assistents) i finalment, també és punt clau la estimulació social de l’usuari fomentant interrelacions grupals dintre d’aquest espai.

Els nostres esforços no només es dedicaran a preservar les funcions cognitives, sinó que perseguiran que la persona s’adapti i participi d’una forma satisfactòria augmentant el seu estat anímic i millorant la seva socialització. Per la nostra metodologia ACP creiem que és bàsic generar en la persona un sentiment d’utilitat i d’empoderament, vitals pel seu òptim estat d’ànim en el dia a dia.

Serà l’Espai Fem Memòria també un centre de descàrrega familiar en el que els familiars, tan angoixats en la cura diària del seu malalt, podran deixar el seu familiar durant unes hores en mans dels professionals, fet que els  suposarà unes hores de descàrrega i respir pels familiars, que ajudaran a pal·liar i/o prevenir la Síndrome del Cuidador Cremat. El benestar de la família i de la figura del cuidador esdevé clau en el nostre pla d’ajuda a combatre la malaltia.

Aquest nou local també serà l’espai on es duran a terme els  grups de suport emocional i l’atenció psicològica individual per a familiars, així com la musicoteràpia, que abans es feien a Can Massallera. 

A més, des de l’AFA Baix Llobregat volem anar més enllà perquè som una entitat que creu en la innovació i per tant també volem dur a terme iniciatives com la “dementia friendly”. Aquesta és una iniciativa ja molt consolidada a països punters en la intervenció social davant l’Alzheimer com el Regne Unit, i que consisteix en el desenvolupament de xarxes de recolzament amb els serveis propers geogràficament a l’Espai Fem Memòria. L’objectiu de la “dementia friendly” és fer difusió del que significa patir demència perquè les persones de la comunitat propers al centre sàpiguen com actuar en cas de trobar persones amb aquesta patologia. 

En molts països ha demostrat amb resultats de molt èxit el seu funcionament i a Catalunya comencen a plantejar-se exemples d’aquesta iniciativa, com el Protocol d’actuació que vam ajudar a elaborar amb el Departament d’Interior, formant els cos dels Mossos d’Esquadra per saber com han d’actuar en cas de que una persona amb demència o deteriorament cognitiu es trobi perduda o desorientada al carrer. O la Polsera amb codi QR del mateix cos dels Mossos per identificar a aquestes persones. O per exemple amb la implantació de la Targeta CUIDA’M del Departament de Salut, que ajuda a identificar possibles pacients amb més risc a les sales de consultes externes o urgències del Hospitals, i de la qual vam formar part del Consell Assessor.

 

Per a més informació, podeu descarregar-vos el tríptic informatiu de l’Espai Fem Memòria que podeu trobar a l’enllaç que trobareu més abaix.

Podeu veure les imatges de la inauguració clicant aquí.