ca

Inicien assaigs clínics amb persones sanes per prevenir l’alzhèimer.

 

El barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, ha iniciat a Espanya els primers assajos clínics que s’estan desenvolupant per prevenir l’Alzheimer en persones cognitivament sanes però amb un determinat risc de desenvolupar la malaltia.

Segons el director científic del BBRC, José Luis Molinuevo, els assajos analitzen l’eficàcia de diversos tractaments farmacològics dissenyats per actuar abans de la manifestació dels símptomes clínics de la malaltia.

L’Alzheimer encara és una malaltia sense cura perquè cap dels fàrmacs provats en pacients ha aconseguit aturar el procés de deteriorament cognitiu que condueix a la demència, ni recuperar el dany neuronal causat.

Per això, els estudis d’intervenció estan dirigint els seus esforços cap a la primera etapa de la malaltia, que comença fins a 20 anys abans de l’aparició de les primeres pèrdues de memòria.

Segons Molinuevo, “la fase preclínica de l’Alzheimer ofereix una finestra terapèutica òptima per intervenir a temps, ja que encara no s’ha iniciat la disfunció i pèrdua irreversible de les neurones que es fa patent quan es manifesten els primers símptomes de la malaltia”.

En aquesta etapa actuaran quatre assaigs clínics de fase II i III que s’estan començant a fer a la Fundació: el Generation S1 i Generation S2 de Novartis, EARLY de Janssen, i l’assaig adaptatiu del consorci europeu EPAD (European Prevention for Alzheimer ‘s Dementia Consortium ).

 

Per als assajos que es facin a la seu de la Fundació convidaran a més de mig miler de persones cognitivament sanes, d’entre 60 i 85 anys (en el cas de EPAD, a partir dels 50).

Entre els criteris per entrar en els estudis, que són diferents en cada un, figuren factors associats a un risc més elevat de desenvolupar Alzheimer, com la presència d’un o dos al·lels 4 del gen APOE o una càrrega elevada anormal de la proteïna beta amiloide en el cervell.

Per determinar aquests biomarcadors, els participants hauran de fer-se una anàlisi de sang, un PET d’amiloide i, en alguns casos, una punció lumbar.

La Fundació Pasqual Maragall és el primer centre d’Europa que ha iniciat el reclutament de l’assaig Generation 1 de Novartis, que avaluarà l’eficàcia de dos fàrmacs (CAD106 i CNP520) per endarrerir l’aparició i la progressió dels símptomes de l’Alzheimer, en participants que estan a risc de desenvolupar-los.

L’assaig preveu reclutar 1.340 participants a tot el món, compromesos a seguir el tractament durant 5 i 8 anys.

L’assaig Generation S2 va començar als EUA l’agost del 2017, i ha arribat a Europa també a través de la Fundació Pasqual Maragall, que avaluarà els efectes i la seguretat d’un fàrmac (CNP520) en la cognició en persones que estan a risc de desenvolupar Alzheimer.

L’assaig es durà a terme en unes 2.000 persones de tot el món, compromeses a prendre el tractament entre 5 i 7 anys.

El tercer assaig, EARLY, el porta a terme la farmacèutica Janssen per avaluar l’eficàcia d’un fàrmac (JNJ-54.861.911) per endarrerir l’inici del deteriorament cognitiu en persones amb una càrrega molt elevada de proteïna amiloide en el cervell.

L’estudi preveu reclutar 1.650 participants de tot el món, que hauran de seguir el tractament durant 4 anys i mig.

 

 

Amb la posada en marxa d’aquests primers assajos clínics a Espanya, Molinuevo ha destacat que “la prevenció és l’única opció que tenim per generar un canvi substancial en la història natural de la malaltia d’Alzheimer. És una oportunitat, no mancat de dificultats, que pot generar un abans i un després en la lluita contra l’Alzheimer “.

Segons un estudi de la Alzheimer ‘s Disease International, 46 milions de persones pateixen demència a tot el món 800.000 a Espanya-, en la majoria de casos causada per l’Alzheimer; una xifra que es podria triplicar el 2050, arribant a dimensions d’epidèmia si no es troba un tractament efectiu per a la malaltia.

 

EFE