ca

Intenten crear aliments amb genisteïna per prevenir l’alzhèimer.

 

El centre tecnològic Ainia i l’Institut d’Investigació Sanitària (Incliva) estan treballant conjuntament en el disseny i desenvolupament d’aliments funcionals a partir de la genisteina, una substància vegetal obtinguda de la soja amb propietats que podrien prevenir la malaltia d’Alzheimer.

Segons un comunicat d’Ainia, existeixen evidències epidemiològiques que mostren que la incidència d’aquesta malaltia en la població és menor en països que inclouen en la seva dieta diària dosis elevades de genisteïna, una substància química d’origen vegetal present en plantes com la soja, el kudzu, el llúpol o el trèvol vermell.

Per això, tots dos centres estan investigant el disseny d’un aliment d’ingesta diària, de fàcil masticació (per fer-lo accessible a la població de més edat), amb la concentració de genisteïna suficient com per observar un efecte preventiu i que pugui vendre en supermercats o botigues d’alimentació.

Segons les dades del Centre Nacional d’Epidemiologia, actualment existeixen al voltant de 400.000 persones que pateixen Alzheimer a Espanya. 800.00 segons CEAFA (Confederació Espanyola d’Associacions de Malalts d’Alzheimer).

Segons Ainia, la tendència a l’envelliment de la població fa preveure que aquesta incidència augmentarà exponencialment en el futur, de manera que la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia és “de gran importància”.

La investigació té com a objectiu dissenyar aliments amb alt contingut en genisteïna, amb potencial efecte preventiu de la malaltia de l’Alzheimer i sense efectes secundaris coneguts.

En aquest projecte treballen conjuntament el Centre tecnològic agroalimentari Ainia i l’Institut de Recerca sanitària (Incliva), en el marc de la II Convocatòria d’ajuts per a activitats preparatòries de projectes coordinats per la Xarxa d’Instituts Tecnològics (Redit).

El Incliva aporta la seva experiència en la investigació de la malaltia d’Alzheimer així com els efectes de la genisteïna en la seva prevenció, i Ainia contribueix amb la seva experiència en el desenvolupament i eficàcia de productes basats en principis actius.

Per tal d’aproximar la investigació bàsica a la indústria, el projecte està obert a la participació empresarial per desenvolupar tant l’ingredient funcional (genisteïna) com l’aliment amb alt contingut en aquest principi actiu.

 

Font:Agencia EFE  // Traducció al català: X.R.