ca
Notícies

Interaccions entre la inflamació del cervell, el risc d’Alzheimer i l’alteració del son.

La inflamació cerebral, els trastorns del son i les ones cerebrals interrompudes s’han associat amb la malaltia d’Alzheimer, però fins ara no se n’han investigat les interaccions.ç

Un equip de recerca multidisciplinar de les Universitats de Califòrnia (Irvine), Wisconsin-Madison i Wake Forest (EUA) han trobat un vincle entre la inflamació cerebral, el risc de la malaltia d’Alzheimer i l’alteració del son. L’estudi, publicat a la revista ‘Sleep’, va examinar, en concret, si la inflamació tenia algun efecte sobre ones cerebrals específiques anomenades fusos de son ràpid, que s’ha demostrat que promouen la retenció de la memòria a llarg termini.

La inflamació cerebral, els trastorns del son i les ones cerebrals interrompudes s’han associat amb la malaltia d’Alzheimer, però fins ara no se n’han investigat les interaccions. “Les nostres troballes indiquen que els augments relacionats amb l’edat en la inflamació cerebral tenen un efecte posterior sobre les proteïnes tau relacionades amb la malaltia d’Alzheimer i la integritat sinàptica neuronal. Això dóna com a resultat dèficits en la capacitat del cervell per generar fusos de son ràpids, cosa que contribueix al deteriorament de la memòria relacionat amb l’edat en els adults grans. Descobrir aquests mecanismes és un pas important per identificar les persones en risc com més aviat millor i desenvolupar intervencions específiques”, va explicar Bryce Mander, professor assistent de psiquiatria i comportament humà de la UCI i autor principal i coautor del treball esmentat.

Per a l’estudi, es van seleccionar 58 adults sense problemes cognitius entre 50 i 60 anys que van ser examinats a la Universitat de Wisconsin-Madison. Tots tenien antecedents familiars d’Alzheimer o un factor de risc genètic, però cap no tenia plaques de beta-amiloide o cabdells neurofibril·lars de tau. El son es va registrar durant la nit usant electroencefalografia d’alta densitat per mapejar l’expressió d’ones cerebrals durant el son i es va avaluar la retenció de memòria durant la nit. Els participants també es van sotmetre a una punció lumbar per poder examinar els biomarcadors del líquid cefaloraquidi de la inflamació del sistema nerviós central, les proteïnes beta-amiloide i tau, i la integritat neuronal. A més, es van utilitzar proves estadístiques per avaluar si l’efecte de l’edat en els fusos de son ràpid estava intervingut per proteïnes relacionades amb l’Alzheimer.

Activació de dos tipus de cèl·lules

Els investigadors van trobar que l’activació de dos tipus de cèl·lules glials, la microglia i els astròcits, que desencadenen la inflamació cerebral, es va associar amb l’expressió interrompuda dels fusos de son ràpid. El fet que aquestes relacions s’identifiquessin en persones sense cap acumulació de plaques de beta-amiloide o cabdells neurofibril·lars indica que els dèficits de son i la inflamació podrien interpretar-se com els primers senyals de l’aparició de la malaltia d’Alzheimer.

“Aquestes troballes mostren que els efectes de la inflamació cerebral als ‘fusos del son’ i la memòria es produeixen a través dels seus efectes sobre l’activitat neuronal i les proteïnes relacionades amb la malaltia d’Alzheimer, i són evidents fins i tot abans de la positivitat patològica”, va indicar, per part seva, la Dra. Ruth Benca, coautora de l’estudi. autor i professora de Wake Forest i catedràtic de psiquiatria i medicina del comportament. “Això ofereix un objectiu terapèutic prometedor per aturar el deteriorament cognitiu associat amb l’envelliment i l’Alzheimer”, va concloure.

 

 

Interacciones entre la inflamación del cerebro, el riesgo de Alzheimer y la alteración del sueño | IM Farmacias