ca

Investigadors aconsegueixen bloquejar una proteïna fonamental en el desenvolupament de l’Alzheimer.

 

Investigadors de la Universitat de Sevilla (US), l’Institut de Biomedicina de Sevilla i la Universitat de Lund (Suècia) liderats per José Luis Venero, Javier Vitorica i Tomas Deierborg han aconseguit descriure per primera vegada l’associació gènica de galectina-3 (proteïna reguladora de la inflamació) amb la malaltia d’Alzheimer i han demostrat en models de ratolins amb Alzheimer com eliminant aquesta proteïna es atenua la malaltia, descobriment que obre noves vies farmacològiques per al control de la inflamació cerebral i els seus efectes nocius.

Durant els últims anys, la recerca en aquest camp ja apuntava que la proteïna galectina-3 estava involucrada en malalties inflamatòries localitzades al cervell. Aquesta nova investigació ha constatat el seu “paper fonamental” en la malaltia d’Alzheimer, ja que quan han bloquejat la proteïna en ratolins que patien la malaltia, la inflamació i la presència de les plaques amiloides o senils (elements presents en els pacients diagnosticats amb aquesta malaltia) han disminuït juntament amb una millora de la resposta cognitiva, segons ha informat la Sevillana en un comunicat.

Per a això, s’han analitzat tant mostres post mortem de cervells de pacients diagnosticats de la malaltia d’Alzheimer com de ratolins transgènics que emulen la malaltia. En ambdós casos han demostrat com la microglia activada (conjunt de cèl·lules que intervenen la resposta immune en el cervell), expressa alts nivells de galectina-3.

Els investigadors, a més, han realitzat estudis d’associació genètica que demostren que certs polimorfismes del gen de l’galectina-3 s’associen a un major risc de patir la malaltia. En el seu treball, demostren com la microglia activada allibera galectina-3 en resposta a formes fibril·lars del pèptid amiloide, passant d’aquesta manera a jugar un “paper regulador essencial” tant en l’activació de la microglia com en la densitat de la placa amiloide .

La galectina-3 també està present en la inflamació associada a la malaltia de Parkinson. El fet que la proteïna amb prou feines es detecti en cervells sans i augmenti en casos de malalties neurodegeneratives associades a inflamació és positiu a l’hora de desenvolupar un medicament per contrarestar la seva acció, segons els investigadors, ja que permet actuar contra les cèl·lules responsables del desenvolupament de la malaltia i evitar el dany a altres sanes.

 

font:https://www.lavanguardia.com/local/sevilla/20190515/462259241916/investigadores-de-la-us-logran-bloquear-una-proteina-fundamental-en-el-desarrollo-del-alzheimer.html