ca

Investigadors de la UMH detecten un biomarcador que podria alertar de l’alzheimer abans de la seva aparició.

 

Un grup d’investigadors de l’Institut de Neurociències, centre mixt de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha detectat un nou biomarcador que podria alertar de l’alzheimer abans de la seva aparició. El treball s’ha publicat recentment a la revista del grup Nature “Scientific Reports”. Aquest descobriment consisteix en un fragment nou, diferent del beta-amiloide i denominat C-terminal, que pot detectar-se en el líquid cefaloraquidi. Aquest nou marcador canvia la seva concentració abans de les primeres manifestacions clíniques de la malaltia.

En l’actualitat, no hi ha cap fàrmac que freni l’avanç de la malaltia d’Alzheimer. Segons l’opinió dels experts, una de les raons de la manca d’eficàcia dels fàrmacs podria ser degut a que s’utilitzen massa tard, quan ja hi ha una gran mort neuronal. Per a això, cal comptar amb biomarcadors fiables que detectin aquesta patologia quan es comencen a produir els primers canvis en el cervell.

Fins ara, s’havia prestat especial atenció al pèptid beta-amiloide, que se suposa causant de la malaltia i és detectable en el líquid cefaloraquidi. Tot i això, segons ha explicat el codirector de la investigació i professor de l’Àrea de Bioquímica i Biologia Molecular de la UMH Javier Sáez Valero, “el seu ús com a biomarcador es veu compromès en fases primerenques. Es dóna la paradoxa que mentre els seus nivells estan augmentats en el cervell dels malalts d’alzheimer, el pèptid beta-amiloide no enriqueix el líquid cefaloraquidi en la mateixa proporció perquè queda segrestat en les plaques amiloides. d’aquesta manera, el beta-amiloide s’usa com a marcador per l’alzheimer quan els seus nivells estan disminuïts en el líquid cefaloraquidi, però en fases primerenques és qüestionable interpretar els seus canvis “. Per aquest motiu es necessiten altres biomarcadors addicionals per poder realitzar un diagnòstic precoç. Per això, l’equip de l’investigador de la UMH Sáez Valero es va centrar en aquesta investigació en altres fragments de la Proteïna Precursora de l’Amiloide (APP), que es generen en paral·lel al més conegut beta-amiloide, però que no presenten el problema de la agregació en cervell.

La Proteïna Precursora de l’Amiloide (APP) es troba a la membrana de les neurones i és tallada en diferents punts per tres enzims, denominades secretases alfa, beta i gamma. En tots els casos queden fragments C-terminal a l’interior de les neurones i en aquests precisament s’ha fixat l’equip de l’investigador de la UMH Sáez Valero.

Segons ha explicat Javier Sáez, “els fragments de C-terminal són els que hem trobat de manera inesperada en el líquid cefaloraquidi. Fins al moment no s’havia considerat la possibilitat que aquests fragments poguessin avaluar-se en el líquid cefaloraquidi”. En aquest treball han participat, també, els investigadors del grup de Sáez a l’Institut de Neurociències Maria Salut García Ayllón, Inmaculada Lopez Font i Claudia Paula Boix. En aquesta línia de treball, han demostrat que un d’aquests fragments terminals de l’APP, que es creia que no era estable, sí que ho és i més està augmentat en líquid cefaloraquidi de persones amb Alzheimer, així com en les primeres fases de la malaltia .

També, han comprovat que els nivells d’aquest fragment estan augmentats en el líquid cefaloraquidi de subjectes amb una forma d’aparició primerenca de malaltia d’alzheimer genèticament determinada. De la mateixa manera, es van mesurar els nivells d’aquest nou biomarcador en persones amb síndrome de Down, que expressen nivells anormalment alts del -amiloide per la seva trisomia genètica, ja que el gen d’aquesta proteïna es troba al cromosoma 21 triplicat. En aquesta població el diagnòstic és genètic i definitiu, per la qual cosa és molt útil per corroborar la potencialitat d’un biomarcador. Aquest és un pas esperançador, però els autors de l’estudi adverteixen que encara queda un llarg camí de desenvolupament abans de poder traslladar els seus resultats a la clínica hospitalària.

El grup de l’investigador Sáez Valero, també pertany al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegeneratives (CIBERNED), una iniciativa de l’Institut de Salut Carlos III. La professora García Ayllón pertany a la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO). A més, destaca la col·laboració amb investigadors clínics de l’Hospital Sant Pau de Barcelona, ​​de l’Hospital Clínic de Barcelona i de la Universitat de Göteborg (Suècia), referents mundials per a la investigació de biomarcadors per l’Alzheimer.

 

Font: elmundo.es  // traducció al català: X. R.