ca

Investigadors xilens descobreixen com frenar l’avanç de l’Alzheimer en ratolins

 

Un grup de científics xilens va aconseguir importants avanços en la lluita contra l’Alzheimer: van descobrir una forma de detenir l’avanç d’aquesta malaltia després de detectar una relació entre l’activació d’una via cerebral i el correcte metabolisme de sucres en el cervell.

L’estudi va ser liderat pels doctors Nibaldo Inestrosa i Pedro Cisternes, de el Centre d’Envelliment i Regeneració de la Universitat Catòlica (CARE Xile UC). Els assajos van ser practicats en animals, els resultats va ser una millora de la capacitat cognitiva de ratolins.

En conversa amb l’Agència EFE, Cisternes va afirmar que les investigacions “indiquen que l’activació de la via Wnt estimula el metabolisme de glucosa, principalment en neurones, procés molt important en el cervell, òrgan que requereix molta glucosa i energia per al seu correcte funcionament, especialment en les regions relacionades amb processos de memòria i aprenentatge, com l’escorça i l’hipocamp “.

Sobre aquest punt, Cisternes va aclarir que el metabolisme de la glucosa es troba disminuït en gairebé totes les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer, Parkinson i Hungtinton, “el que es vincula a una disminució en la capacitat de el cervell per utilitzar la glucosa”.

En tant, el doctor Nibaldo Inestrosa, premi Nacional de Ciències, ha assenyalat que quan es tracta de l’Alzheimer, les neurones pateixen un deteriorament a causa de l’acumulació d’un tipus de proteïna insoluble anomenada “beta amiloide”, que interromp la via Wnt que permet la comunicació de les neurones entre si.

És per això que a l’rescatar la via Wnt és possible recuperar la relació entre les cèl·lules cerebrals i prevenir lesions. Després d’aquest gran descobriment, els científics estan treballant en diverses formes per activar la via de senyalització Wnt, amb l’objectiu d’aturar la progressió de la malaltia d’Alzheimer.

“Volem elaborar teràpies a partir de molècules que generen una activació d’aquesta via i així, projectar beneficis per als pacients amb Alzheimer que permetin principalment, retardar la pèrdua de memòria. Això podria ser de gran impacte per als afectats i el seu entorn familiar “, va concloure el doctor Cisternes.

 

 

Tremenda labor: Investigadores chilenos descubren cómo frenar el avance del Alzheimer