ca
Notícies

Investiguen un tractament per revertir els problemes de memòria generats per l’Alzheimer.

Tot i que els nous fàrmacs aprovats contra l’Alzheimer són prometedors per frenar l’avanç d’aquesta malaltia que destrueix la memòria, els tractaments actuals disten molt de ser eficaços per recuperar-la. En aquest sentit, Buck Institute for Research on Aging està investigant una estratègia alternativa per revertir els problemes de memòria propis de la malaltia d’Alzheimer i altres demències relacionades.

Atès que la majoria de les investigacions actuals sobre possibles tractaments de l’Alzheimer se centren a reduir les proteïnes tòxiques, com la tau i la beta amiloide, que s’acumulen al cervell a mesura que avança la malaltia, els investigadors de Buck Institute for Research on Aging exploren una alternativa.

«En lloc d’intentar reduir les proteïnes tòxiques del cervell, intentem revertir el dany causat per la malaltia d’Alzheimer per recuperar la memòria»,, explica la doctora Tara Tracy, professora adjunta de Buck i autora principal d’un estudi publicat a The Journal of Clinical Investigation.

Un mecanisme per reparar la funció sinàptica

Aquest treball gira al voltant d’una proteïna anomenada KIBRA, anomenada així perquè es troba al ronyó i el cervell. Al cervell, es localitza principalment en les sinapsis, que són les connexions entre neurones que permeten formar i recuperar records. La investigació ha demostrat que la KIBRA és necessària perquè les sinapsis formin records, i l’equip de Dra.

El Dr. Grant Kauwe, científic de Buck i coautor de l’estudi, explica que «ens preguntàvem com afectaven els baixos nivells de KIBRA a la senyalització en la sinapsi i si una millor comprensió d’aquest mecanisme podria ajudar-nos a reparar les sinapsis danyades durant el curs de la malaltia d’Alzheimer». «El que hem identificat és un mecanisme que podria dirigir-se a reparar la funció sinàptica, i ara estem intentant desenvolupar una teràpia basada en aquest treball», va assenyalar l’expert.

«També descobrim una sorprenent correlació entre l’augment dels nivells de tau i l’augment dels nivells de KIBRA en el líquid cefalorraquidi», afirma Tracy. «Va ser molt sorprenent el fort que era la relació, el que realment apunta al paper de KIBRA sent afectat per tau al cervell»..

L’equip de Buck Institute està estudiant ara aquest fenomen més a fons, amb l’esperança que el KIBRA pugui utilitzar-se com a biomarcador de la disfunció sinàptica i el deteriorament cognitiu que podria ser útil per al diagnòstic, la planificació del tractament i el seguiment de la progressió de la malaltia i la resposta a la teràpia.

Per esbrinar com afecta la KIBRA a les sinapsis, l’equip va crear una versió funcional escurçada de la proteïna KIBRA. En ratolins de laboratori amb una afecció que imita la malaltia d’Alzheimer humana, van descobrir que aquesta proteïna pot revertir el deteriorament de la memòria associat a aquest tipus de demència. Van descobrir que la KIBRA rescata mecanismes que promouen la resiliència de les sinapsis.

Juntament amb altres tractaments que ja existeixen o arribaran en el futur, una teràpia KIBRA per reparar les sinapsis podria ser un valuós complement. «Reduir les proteïnes tòxiques és, per suposat, important, però reparar les sinapsis i millorar la seva funció és un altre factoro que podria ajudar», conclou la Dr. Tara Tracy.

Les persones interessades poden consultar aquí l’estudi «KIBRA repairs synaptic plasticity and promotes resilience to tauopathy-related memory loss», publicat a The Journal of Clinical Investigation.

 

Buck Institute investiga un tratamiento para revertir los problemas de memoria generados por el Alzheimer