ca

Investiguen com la reducció dels nivells d’oxigen en el cervell accelera el desenvolupament de l’Alzheimer

 

Un estudi desenvolupat des de l’Institut de Biomedicina de Sevilla demostra que la reducció local dels nivells d’oxigen fa que el cervell resisteixi pitjor l’avanç de la malaltia d’Alzheimer. Els científics que han realitzat aquesta investigació ressalten, en aquest sentit, la importància de fomentar un estil de vida saludable per prevenir els danys causats per aquesta malaltia.

Aquest estudi científic ha estat liderat pels laboratoris d’Alberto Pascual, de l’CSIC, i de Javier Vitorica, de la Universitat de Sevilla. Els resultats obtinguts han estat publicats recentment a la revista Nature Aging i demostren, per primera vegada, que l’existència de baixos nivells d’oxigen en les anomenades plaques senils de el cervell redueix la capacitat defensiva de sistema immunològic contra la malaltia. A més, aquesta investigació suggereix que aquesta falta d’oxigen al cervell potencia l’acció de trastorns associats a l’Alzheimer que es caracteritzen per tenir nivells baixos d’oxigen sistèmics, com l’aterosclerosi i altres malalties cardiovasculars.

Segons expliquen els experts, una característica dels pacients d’Alzheimer és l’acumulació en el seu cervell de substàncies amb una elevada toxicitat, en el que es coneix com plaques senils. Per protegir-se d’elles el cervell posseeix un sistema immunològic el component principal són les cèl·lules microglials. En absència de dany, aquestes cèl·lules faciliten la funció de les neurones. D’aquesta manera, i en resposta a la Malaltia d’Alzheimer, la microglia defensa a les neurones envoltant a les plaques senils, evitant la seva extensió en el cervell i disminuint el dany. Els investigadors afegeixen que l’Alzheimer es veu agreujat per altres patologies, com ara les malalties cardiovasculars, que provoquen una disminució en els nivells d’oxigen en l’organisme. Així, en aquest estudi es demostra que hi ha nivells reduïts d’oxigen al voltant de les plaques senils i que això compromet l’activitat de la microglia. Quan a això se li suma la reducció en l’aportació d’oxigen a el cervell a causa d’altres patologies sistèmiques, la microglia no és capaç de protegir i es produeix un augment de la patologia associada a la malaltia.

L’Alzheimer és la principal causa de demència en el nostre país i el món. A Espanya, la seva incidència està augmentat dramàticament a causa de l’envelliment de la població i, lamentablement, l’origen de la malaltia és encara desconegut. El mecanisme proposat en aquest estudi està intervingut per l’expressió de la molècula HIF1, els descobridors van rebre el premi Nobel en Fisiologia o Medicina en 2019. La pujada dels nivells de HIF1 compromet l’activitat mitocondrial de les cèl·lules de microglia i limita la seva capacitat protectora contra la malaltia. Aquest estudi obre així noves línies d’investigació per a millorar la capacitat metabòlica de la microglia, el que permetria tenir una resposta mantinguda en el temps contra la malaltia.

 

 

Investigan cómo la reducción de los niveles de oxígeno en el cerebro acelera el desarrollo del Alzheimer