ca

Ja podeu gaudir del Butlletí número 45 de l’AFA Baix Llobregat.

 

 

Ja tenim aquí -per fi- el Butlletí número 45 de l’AFA Baix Llobregat, Butlletí corresponent al Dia Mundial de l’Alzheimer 2020 que analitza l’estat de l’AFA i de la malaltia d’alzheimer des del 21 de setembre del 2019 fins a principis de setembre d’enguany.

Abans de res voldríem demanar disculpes per la tardança a presentar-vos-el, però per problemes de l’editorial que el maqueta i imprimeix -totalment aliens a l’AFA- no us l’hem pogut mostrar fins ara. Restem a l’espera de poder disposar – per fi de nou- de l’edició impresa aviat, edició que farem arribar, com sempre, a tots els socis i sòcies, entitats, administracions, col·laboradors i col·laboradores.

Dit això, passem a fer-vos cinc cèntims d’aquest nou Butlletí de l’AFA que serveix com a resum anual -des que l’any passat , per contenció econòmica vem decidir fer-ne només una edició a l’any- de l’estat de l’AFA i de l’actualitat de l’alzheimer a tots els nivells.

Si l’edició de l’any passat ja va ser una edició especial, enguany tampoc es queda curta. 

En l’edició anterior, l’actualitat venia marcada pels vint-i-cinc anys de l’AFA i l’obertura de l’Espai Fem Memòria a Sant Boi. Enguany, el que marca l’actualitat -també la de l’AFA- és, evidentment, la pandèmia de COVID-19. Una pandèmia que afecta tots els racons de la nostra societat i, per tant, els malalts d’alzheimer, els seus familiars i també l’AFA. La importància de la pandèmia l’explica ja la imatge de la portada d’enguany, una bella captura d’una usuària de l’Alois de Cornellà mostrant joia, esperança i orgull en la seva mirada malgrat la mascareta que ens parla de les mesures de prevenció, que no sempre són fàcils d’aplicar en malalts d’alzheimer. Al mal temps bona cara, positius malgrat tots els malgrats.

En el butlletí 45, doncs, es desenvolupa la relació entre la pandèmia i l’alzheimer i l’afectació que ha tingut aquesta a l’AFA, duent-la a un ERTO i a constants restriccions a la tasca que desenvolupem. En el seu interior hi trobareu una cronologia de l’evolució de l’AFA en funció de la pandèmia, detalls sobre els diferents moments viscuts i les solucions que ha trobat l’AFA per seguir vetllant pels malalts d’alzheimer i les seves famílies, amb valoracions incloses dels usuaris d’aquests nous serveis nascuts de la necessitat i les restriccions preventives. 

També hi trobareu valoracions diverses sobre com han viscut el confinament i la pandèmia els cuidadors, experiències en primera persona de la mà de diferents afectats. I és que no ha estat gens fàcil per molts tenir cura  dels seus malalts o compaginar-ho amb la feina quan els Centres havien d’estar clausurats per prevenció.

Malgrat el protagonisme de la rabiosa actualitat, però, no tot versa sobre la COVID-19; hi segueix havent lloc per les últimes novetats sobre l’alzheimer, presentades a l’AAIC2020 -la conferència internacional més gran i influent sobre la demència- o l’anàlisi global de la situació d’aquesta malaltia de la mà de la prestigiosa comissió Lancet sobre demència. 

I de l’anàlisi global al local, àmbit en el qual seguim constatant les greus carències de la situació de la llei de la dependència, la injusticia de la mateixa tenint en compte el volum d’impostos que generem a CAtalunya i fent palès l’elevat cost de tenir cura d’un familiar d’alzheimer, segons estudis recents.

Tampoc ens oblidem dels consells pels cuidadors. Des de com gestionar el confinament d’un malalt o malalta d’alzheimer, a com tractar les alteracions en la seva conducta sexual o, simplement, sobre com fer-los  feliços . A més, en aquesta edició encetem una secció en la que anirem detallant les diferents fases de la malaltia.

Com sempre, també hi trobareu la secció de passatemps (que inclou un mandala per pintar), la secció de “la Veu del Soci” (que ve molt poètica), els òbits (en els que descobrireu l’àngel de la guarda de l’AFA) i la memòria gràfica anual.

Doncs res, sense més preàmbuls, us convidem a donar una ullada al Butlletí 45 de l’AFA Baix Llobregat. El podeu trobar en format PDF a la secció web de butlletins, clicant a l’enllaç que trobareu al final d’aquestes línies o a la mateixa pàgina principal de la web, sota la pestanya d’informació sobre l’alzheimer.  

Esperem que us agradi i us sigui d’utilitat!

 

 

Xavier Rull, responsable de comunicació de l’AFA.

Responsable de la concepció, supervisió, selecció de textos i autor dels textos no signats del Butlletí de l’AFA.

 

P.S: a la pàgina 9, al titular, on diu “enfermetat” hi hauria de dir “Infermetat”, una errada que no existeix al document original generada al procés de maquetació.

P.S.2: a la pàgina 4, el titular sobre l’assemblea està bé, però al final del text de l’article parla del dia 6 de novembre. una altra errada incomprensiblesorgida del procés de maquetació. Disculpeu-los. L’assemblea se celebrarà el dia 20 de novembre a les 18h. al Centre Alois de Molins!!