ca

Jornada sobre el maltractament a persones grans al Prat de Llobregat.

 

El passat divendres 3 de març, es va celebrar la jornada “Abordatge dels maltractaments a les persones grans: detecció i prevenció”, organitzada per les regidories de Salut i Serveis socials amb la col·laboració d’AFa Baix Llobregat. L’objectiu  de la mateixa era trobar eines per fer front aquest greu problema social i de salut que moltes vegades és una realitat oculta i que cada vegada va a més. 

El maltractament a les persones grans és considerat una qüestió de drets humans,  per tant cal treballar per destinar-hi cada vegada més recursos per a pal·liar-ne les conseqüències i prevenir-ne l’aparició.

La jornada va constar d’una taula rodona que amb professionals de diferents àmbits, que donaren la seva visió en aquesta problemàtica des dels seus camps d’actuació.

Durant la jornada es va fer la presentació de la “Guia de prevenció, detecció i derivació de maltractaments a persones grans amb alzheimer i altres demències”, a càrrec de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzeimer (AFABAix),  així com la Xarxa per a l’abordatge dels maltractaments a la gent gran, de l’Ajuntament del Prat de Llobregat.

L’AFA hi va col·laborar amb la ponència del Dr. Altimir -geriatra col·laborador de l’Associació-, y amb les de Isabel Macanaz – psicòloga responsable del Centre Alois del Prat- i Ma. Rosa Giner -presidenta d’AFA Baix Llobregat-. La moderació de l’acte va ser a càrrec de César Barrachina, treballador social del’AFA y la presentació de la Guía de prevenció, detecció i derivació de maltractes a persones grans amb alzheimer i/o altres demències” va ser presentada per Esther Villegas, tècnica d’AFA Baix responsable de l’elaboració de la mateixa. 

A continuació us detallem el programa de la jornada:

Programa de la jornada

 • De 10 a 10.15 h: Inauguració de la Jornada a càrrec de la regidora de Serveis Socials, Margarida García
 • De 10.15 a 12 h: Taula rodona: Els maltractaments des del punt de vista dels professionals. Ponents:
  • Dr. Salvador Altimir, cap de la Unitat de Geriatria de l’Hospital Universitari dels Germans Trias i Pujol  
  • Sr. Jordi Juncosa, treballador social del CAP Ramonaa Via
  • Sr. Jordi Muñoz, advocat i president de l’associació per a la investigació del maltractament a les persones grans (EIMA)
  • Sr. José Manuel Arenas, sergent de la Policia Local del Prat de Llobregat
  • Sra. Eva Cabanillas, coordinadora de la unitat de dependència de  la Secció de Serveis Socials de l’Ajuntament del Prat de Llobregat
  • Sra. Isabel Macanaz, psicòloga i coordinadora del Centre ALOIS del Prat de Llobregat
  • Moderador: Sr. Cèsar Barrachina, treballador social de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer del Baix Llobregat (AFABAIX)
 • De 12 a 12.30 h: Pausa
 • De 12.30 a 13 h: Presentació de la Guia de Prevenció, detecció i derivació de maltractaments a persones grans amb Alzheimer i/o altres demències, a càrrec de sra. Ma. Rosa Giner, presidenta de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer (AFABAIX) i la sra. Esther Villegas, tècnica de l’AFABAIX
 • De 13 a 13.30 h: Presentació de la xarxa per l’abordatge dels maltractaments a la gent gran de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, a càrrec del sr. Àngel Longan, cap de la Secció de Serveis Socials de l’Ajuntament del Prat de Llobregat
 • De 13.30 a 14 h: Cloenda de la Jornada a càrrec de la regidora de Salut Pública i Consum, Débora Garcia