ca

L’ alzhèimer costarà a la societat catalana més de 7.000 milions d’euros el 2050.

 

La malaltia d’Alzheimer suposarà un cost d’entre 7.000 i 7.700 milions d’euros per a la societat catalana el 2050, d’aquí a 30 anys, quan tindrà 241.600 persones afectades per aquest tipus de demència, segons un estudi realitzat per Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research.

L’estudi posa de manifest les elevades despeses a què s’enfronta la societat catalana per assumir els costos directes i indirectes derivats de l’alzhèimer, que ja és el quart problema de salut a nivell mundial i es preveu que afecti a més població amb el pas els anys.

En una nota de premsa, la Fundació ACE alerta que “estem davant d’una autèntica epidèmia a nivell mundial en els propers anys” i que per afrontar-resulta imprescindible adaptar el sistema sanitari, el sistema de serveis socials i assegurar una major inversió en investigació mèdica .

En aquest sentit, critiquen que, tot i que l’alzhèimer és una de les malalties més comunes de la nostra societat, se li segueix dedicant menys esforços dels destinats a unes altres.

“S’inverteix 30 vegades més en investigació sobre el càncer i 15 vegades més en recerca sobre malalties cardiovasculars que en alzhèimer”, apunta Antoni Gelonch, director de relacions corporatives de la Fundació.

A més alerta de l’escenari complex que creen l’increment de l’esperança de vida, la cronificació de la malaltia i factors de tipus econòmic que tenen a veure amb la precarietat laboral o l’afebliment de les inversions públiques en salut i serveis socials.

Per a Gelonch, davant aquest escenari “són ineficaços i inviables les solucions improvisades i resulta obligatori desenvolupar estratègies i polítiques globals de consens, preventives i de llarg abast temporal”. 

 

 

EFE

Fuente: lavanguardia.com // Traducció al català: X.R.