ca

L’ ‘interruptor’ de l’alzhèimer pot activar-se als 40 anys.

 

Un equip de científics de la Universitat del Sud de Califòrnia (EE. UU.) ha descobert, en un estudi amb ratolins, un procés que precedeix a l’acumulació de proteïnes tòxiques al cervell, un segell distintiu de la malaltia d’alzhèimer. Els experts revelen com el dany a les cèl·lules anomenades pericits pot desencadenar la malaltia de la matèria blanca, que està associada amb la demència. Per si això fos poc, les troballes de l’estudi suggereixen que aquests canvis cerebrals poden ocórrer ja a l’edat de 40 anys.

Segons l’autor principal de l’estudi, Berislav Zlokovic, l’alzhèimer és una malaltia de la substància grisa, però els danys en la substància blanca tenen un paper clau en la forma en què la malaltia ataca i avança en el cervell. Segons els investigadors, “la malaltia de la substància blanca contribueix a gairebé el 50% dels casos de demència a tot el món, inclosa la malaltia d’Alzheimer”.

No obstant això, els mecanismes precisos pels quals la malaltia de la substància blanca pot conduir a la demència no estan clars. Aquí és on entra el nou estudi que recull la revista Nature Medicine.

L’estudi es va centrar en el paper dels pericits, que són les cèl·lules que recobreixen les parets dels capil·lars, o els vasos sanguinis més petits del cos. Primer, van realitzar una anàlisi post mortem dels cervells de persones amb malaltia d’Alzheimer i els van comparar amb el cervell d’adults sans.

Els investigadors van trobar que els cervells de les persones amb malaltia d’Alzheimer tenien un 50% menys de pericits que els cervells sans, i els nivells d’una proteïna anomenada fibrinogen -una proteïna circulant que ajuda a la curació de ferides- es van triplicar en les regions de matèria blanca.

Mitjançant l’ús de la ressonància magnètica per estudiar models de ratolins que eren deficients en pericits, es va trobar que aquestes cèl·lules tenen un paper clau en la salut de la matèria blanca.

Quan els ratolins deficients en pericits tenien entre 12 i 16 setmanes de vida – el que equival a aproximadament 40 anys en éssers humans- els seus nivells de fibrinogen eren al voltant de 10 vegades més alts en el cos callós, una regió del cervell que exerceix un paper en la transmissió de dades cognitius i sensorials d’un costat del cervell a l’altre.

Als 36-48 setmanes d’edat -l’equivalent a 70 anys humans- els ratolins deficients en pericits van demostrar un augment del 50% en la fugida de vasos sanguinis.

“Les nostres observacions suggereixen que una vegada que els pericits es fan malbé, el flux sanguini al cervell es redueix com un drenatge que s’obstrueix lentament”, explica Angeliki Maria Nikolakopoulou, líder de l’estudi.

 

Descobrint els inicis de la demència

Per a la següent part de l’estudi, l’equip va avaluar la velocitat de carrera dels rosegadors usant una prova de roda. Quan van arribar a les 12-16 setmanes d’edat, es va descobrir que els ratolins deficients en pericits corrien un 50% més lent que els ratolins de control.

“Els ratolins deficients en pericits funcionen més lentament perquè hi ha canvis estructurals en la seva matèria blanca i una pèrdua de connectivitat entre les neurones”, assenyala Zlokovic.

Segons els experts, aquesta troballa indica que en els humans, l’enmalaltiment de la matèria blanca podria començar ja a l’edat de 40 anys.

“Molts científics han centrat la seva investigació sobre la malaltia d’Alzheimer en l’acumulació de proteïnes amiloides i tau tòxiques en el cervell, però aquest estudi i altres del meu laboratori mostren que el problema comença molt abans”, aclareix Zlokovic.

 

Un nou enfocament per prevenir la demència?

Quan els investigadors van usar un compost per reduir els nivells de fibrinogen en la sang i el cervell dels rosegadors, van trobar que el volum de matèria blanca es va restaurar al 90%, mentre que la connectivitat de la substància blanca es va restaurar al 80%.

“El nostre estudi proporciona proves que atacar el fibrinogen i limitar aquests dipòsits de proteïnes en el cervell pot revertir o alentir la malaltia de la substància blanca”, conclou Zlokovic.

 

 

Per: Sarah Romero

Font:www.muyinteresante.es //  Traducció al català: X. R: