ca

La cirurgia major podria accelerar l’Alzheimer, segons el IDIVAL

 

L’Institut d’Investigació Sanitària Valdecilla (IDIVAL) de la ciutat càntabra de Santander i l’alemanya University of Bonn Medical Center han fet un pas més en el coneixement de l’Alzheimer, ja que els resultats del seu últim estudi mostren que “la cirurgia podria ser un factor promotor o accelerador de la malaltia “.

Aquesta conclusió s’obté després de constatar que la meitat dels individus sans majors de 65 anys investigats va empitjorar respecte al seu estat previ després de ser sotmesos a cirurgia ortopèdica. Per això, els investigadors van efectuar test cognitius i van obtenir mostres de líquid cefaloraquidi per determinar els nivells de beta-amiloide durant l’anestèsia.

Nou mesos després, van tornar a administrar els mateixos test cognitius i el resultat va llançar que la meitat havia empitjorat i aquells que tenien nivells alterats de beta-amiloide tenien un patró compatible amb l’inici de l’Alzheimer, en què predominen els problemes de memòria.

Tot i que el fenomen de la deterioració cognitiva després de la cirurgia es coneix des de fa temps, hi havia pocs estudis que ho constaten fefaentment, relacionant directament amb l’Alzheimer. Per aquest motiu aquesta anàlisi suposa “un gran avanç en el coneixement de la malaltia, un dels majors reptes de Salut Pública a què s’enfronta la nostra societat”, destaca el IDIVAL.

 

Problemes de memòria

Una de les principals autores d’aquesta anàlisi, la doctora Carmen Lage, assenyala que “és freqüent, en les consultes, que els familiars refereixin que els problemes de memòria dels pacients van començar després d’una operació o un ingrés hospitalari”. “Una dada clínic que ens va fer plantejar-nos si la cirurgia desencadena l’aparició dels símptomes en un cervell prèviament afectat”, sosté.

“Abans de la cirurgia, les puntuacions dels tests de memòria dels subjectes amb nivells anormals de beta-amiloide eren indistingibles dels subjectes amb nivells normals i, no obstant això, després de la cirurgia, eren significativament pitjors”, apunta aquesta investigadora.

 

 

traducció al català via google translator

La cirugía mayor podría acelerar el Alzheimer, según el IDIVAL