L’Alzheimer comença al cervell, almenys fins on se sap, però ràpidament sembla reflectir-se en els ulls, més específicament a la retina.
I sobre aquest fet s’ha construït una companyia, NeuroVision, amb seu a Califòrnia, EUA, que té com a missió crear un instrument diagnòstic per a la malaltia d’Alzheimer.
NeuroVision persegueix aconseguir el que fins ara és una utopia: diagnosticar la malaltia de forma assequible i no invasiva en els estadis més primerencs.
De moment han demostrat que, efectivament, una proteïna tòxica associada a l’Alzheimer s’acumula també a la retina de les persones amb la malaltia, en un nivell superior al que ho fa en les persones sanes.
El aconseguit fins al moment ha portat al fet que recentment, en una ronda de finançament, arribés a recaptar més de 11 milions de dòlars d’inversors, entre els quals es trobava el gegant Johnson & Johnson Innovation.
També et pot interessar llegir: Els robots socials, psicoterapeutes del futur?
PER QUÈ BUSCAR L’ ALZHEIMER ALS ULLS?
Per als investigadors que estan darrere de NeuroVision, l’acumulació tòxica de proteïnes que ocorre en la retina és un mirall del que està passant en el cervell.
En els malalts d’Alzheimer, una proteïna que normalment està en forma soluble i els mecanismes cerebrals s’encarreguen de rebutjar, es comença a acumular de forma anormal, formant uns dipòsits insolubles i tòxics anomenats plaques de beta amiloide.
Aquests dipòsits són els que també es detecten en la retina dels malalts, a més d’altres alteracions, com la pèrdua de neurones.
¿Permetria això diferenciar a les persones sanes d’aquelles afectades per Alzheimer?
Segons el trobat per NeuronVision, si. En una investigació publicada a la revista JCI Insight, mostren que en els malalts les plaques de beta amiloide de la retina tenen un nivell més elevat que en les persones sanes.
Els resultats no van brillar per la seva solidesa, però sí van constituir un impuls que els ha posat de ple entre les empreses més innovadores en el camp de l’Alzheimer.
També et pot interessar llegir: BenevolentAI, la companyia que busca derrotar les malalties neurodegeneratives amb intel·ligència artificial
I AMB QUÈ DETECTEN LES ACUMULACIONS TÒXIQUES A LA RETINA?
Han desenvolupat una tecnologia pròpia, que es basa en una tècnica molt usada en oftalmologia, les imatges de autofluorescència, emprada en l’estudi de les malalties retinianes.
Mitjançant un dispositiu capten les imatges de la retina que són processades per un programari. Segons va comentar Steven Verdooner, el CEO d’NeuroVision, l’objectiu de la companyia és:
Desenvolupar un producte que sigui fàcil d’usar, assequible i àmpliament accessible. Esperem veure el potencial de les imatges de retina exercint un paper vital en la solució del problema de l’Alzheimer, tant en la identificació com en el seguiment dels que es poden veure afectats per la malaltia “.
De moment la tecnologia de NeuroVision està sent emprada en diversos assajos clínics i el seu ús està limitat a contextos de recerca.
Amb el nou impuls econòmic, els objectius estan orientats a aconseguir les evidències científiques que li permetin sol·licitar una sortida al mercat, ho aconseguirà?
Font: infotiti.com